Έτσι θα αναγνωρίσετε μια «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή αν σας συμβεί



Μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι μια καρδιακή προσβολή που έχει λίγα, έως και ανεπαίσθητα, συμπτώματα.

Μπορεί ακόμα και να έχει συμπτώματα που δεν τα αναγνωρίζετε καν ως ένδειξη καρδιακής προσβολής. Δηλαδή, μπορεί να μην έχετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, τα οποία συνήθως σχετίζονται με καρδιακή προσβολή.

Άτομα που περνούν σιωπηλή καρδιακή προσβολή μπορεί αργότερα να θυμούνται ότι είχαν δυσπεψία, γρίπη ή αίσθηση έντασης των μυών στο στήθος. Αλλά μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή, όπως κάθε καρδιακή προσβολή, περιλαμβάνει την απόφραξη της ροής του αίματος στην καρδιά και πιθανή βλάβη στον καρδιακό μυ.

Οι παράγοντες κινδύνου για σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι οι ίδιοι με αυτούς για κανονική καρδιακή προσβολή με συμπτώματα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ηλικία
Διαβήτης
Υπερβολικό βάρος
Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων
Υψηλή πίεση αίματος
Υψηλή χοληστερόλη
Έλλειψη άσκησης
Προηγούμενη καρδιακή προσβολή
Κάπνισμα
Η σιωπηλή καρδιακή προσβολή σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για επόμενη καρδιακή προσβολή, η οποία θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν εξετάσεις για να προσδιορίσετε την πιθανότητα σιωπηλής καρδιακής προσβολής. Αλλά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου, ο γιατρός σας θα πρέπει να τους αξιολογήσει και να τους θεραπεύσει για να μειώσει την όποια πιθανότητα.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν περάσατε σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι να κάνετε εξετάσεις απεικόνισης, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή ηχοκαρδιογράφημα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές που σηματοδοτούν καρδιακή προσβολή.

Εάν νομίζετε ότι έχετε υποστεί σιωπηλή καρδιακή προσβολή, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μια ανασκόπηση των συμπτωμάτων και του ιστορικού υγείας σας και μια φυσική εξέταση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει εάν χρειάζεστε περισσότερες εξετάσεις.

pronews.gr/