Όχι στην προσπάθεια ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων με αδιαφανείς διαδικασίεςΗ ΠΟΕΣ αντιδράει στη μεθόδευση που αποκαλύφθηκε από σοβαρές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες του αμυντικού ρεπορτάζ και αφορά την προσπάθεια ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων με αδιαφανείς διαδικασίες (δηλαδή απορρόφησης των ΜΤΝ και ΜΤΑ από το ΜΤΣ), δίχως διαβούλευση, δίχως μελέτες, κυριολεκτικά νύχτα και μόλις λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής. 

Μια εξέλιξη που είχε προβλεφθεί από την ΠΟΕΣ κατά τη διαδικασία ψήφισης του ν.5018/2023 χαρακτηρίζοντας σχετιζόμενο άρθρο ως "εκ του πονηρού". Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να βάλει χέρι η κυβέρνηση στα Μετοχικά Ταμεία και ως άμεσα ενδιαφερόμενοι οι εν ενεργεία Ελληνίδες και Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν ότι ενώνουν τις φωνές τους με τις υγιείς φωνές αποστράτων και απαιτούν από την κυβέρνηση να αφήσει τα Μετοχικά Ταμεία στην ησυχία τους. 

 Κύριε Υπουργέ.

      Με το σχετικό έγγραφό μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ν.5018/2023 είχαμε σχολιάσει μεταξύ άλλων για τα Μετοχικά Ταμεία και το άρθρο 39 του νομου (άρθρο 40 του σχεδίου νόμου) ότι «Πέραν τούτων, η παραπομπή στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 9 του ν. 3029/2002 (Α΄ 160) δημιουργεί ανησυχία διότι αφήνει να εννοηθεί ότι η διαχείριση του Μετοχικού Ταμείου επαφίεται στην ερμηνεία ή τις εκτιμήσεις του Υπουργού Εργασίας και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τις Διοικήσεις των ΜΤ. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ηγεσία πιθανότατα επιθυμεί να γνωρίζει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους (όπου τα δεύτερα εκτιμάται ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν  να ενισχύονται καθ’ όσον είναι μη αξιοποιήσιμα). Είναι προφανές ότι ο λόγος για μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προσεγγιστεί μόνο εκ του πονηρού.».

      Σύμφωνα με έγκυρη αρθρογραφία από δημοσιογραφικές ιστοσελίδες του αμυντικού ρεπορτάζ, αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κρυφή προσπάθεια νομοθέτησης από την Κυβέρνηση, με σκοπό την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, προς όφελος του ΜΤΣ και κατόπιν «απαιτήσεως» της ΕΑΑΣ. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τις προβλέψεις μας: ήταν όντως εκ του πονηρού.

      Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μόνο να βάλει χέρι στο εισόδημα των εν ενεργεία στελεχών (όπως έχει ήδη κάνει), αλλά επιθυμεί διακαώς να διαλύσει και το εισόδημα των αποστράτων. Μετά τις προσπάθειες μείωσης του 4% (που γίνονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα) σε 2% και την προσπάθεια να αναδιανεμηθεί το 4%, τώρα φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών νέα προσπάθεια.

      Ως γνωστόν, τα δύο ΜΤ (Ναυτικού και Αεροπορίας) είναι απολύτως υγιή. Αν, όμως, υπάρχει πρόβλημα στο ΜΤΣ όμως (όπως οι ίδιοι οι απόστρατοι αποκαλύπτουν), είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από το ΔΣ του ΜΤΣ. Εξάλλου, με το άρθρο 39 του ν.5018/2023 είναι υποχρεωμένο πλέον να πράττει μέσα από αναλογιστικές μελέτες.

      Ωστόσο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα:

Για ποιον λόγο επιδιώκεται η ενοποίηση;
Μήπως για να δοθούν κι άλλα μερίδια σε ανώτατους Αξιωματικούς, όπως έγινε με τα άρθρα 28-29 του ν.5018/2023, από ένα ΔΣ που αποκλείει εκπροσώπους της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαιούχων (Αξιωματικοί ΑΣΣΥ);

Και ποια θα είναι η συνέχεια, μετά την ευθεία απορρόφηση των ΜΤΝ και ΜΤΑ από το ΜΤΣ;
Μήπως η τεχνητή δημιουργία έλλειψης βιωσιμότητας και η μετατροπή της μετοχικής σχέσης των αποστράτων σε επικουρική, όπως έχει ξαναεπιχειρηθεί στο παρελθόν;
Όταν οι ίδιοι οι δικαιούχοι του ενός ΜΤ (ιδέτε πρόσφατη διαμαρτυρία αποστράτων της ΕΑΑΣ), είναι δυνατόν η λύση αντί να είναι η εξυγίανση του ΜΤ, να είναι η εξεύρεση νέων πόρων μέσα από τα χρήματα άλλων δικαιούχων;

      Το θέματα των ΜΤ μας αφορούν όλες/ους. Εάν όντως υφίσταται τέτοια άθλια μεθόδευση ΄πως έχει αποκαλυφθεί, που προφανώς προορίζεται να έρθει με τροπολογία χωρίς διαβούλευση, όχι απλώς νύχτα, αλλά και λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς διότι τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ είναι αφενός οι κύριοι αιμοδότες των ΜΤ και έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν που πηγαίνουν οι κρατήσεις που τους γίνονται, αφετέρου οι μελλοντικοί άμεσοι δικαιούχοι.

      Κατόπιν των ανωτέρω, ενώνουμε τις φωνές μας με τις υγιείς φωνές αποστράτων των ΕΔ και του ΛΣ-Ελ.ΑΚΤ και απαιτούμε να αφήσετε τα ΜΤ στην ησυχία τους, ανεξάρτητα, όπως είναι το καθένα μέχρι σήμερα. Αρκετά με τις «θεσμικές παρεμβάσεις», οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιμηθούν δεόντως προεκλογικά.