Το παρασκήνιο για τα F-35: Τι απαντούν οι Αμερικανοί – Το κόστος και το παράδειγμα της Πολωνίας δείχνει το χρονοδιάγραμμα για τα stealth μαχητικά



Την ώρα που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Αεροπορικό Επιτελείο αναμένουν την έγγραφη απάντηση των Αμερικανών στο Ελληνικό αίτημα μέσω LOA για απόκτηση 20 συν 20 stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35, το παράδειγμα της Πολωνίας δίνει απαντήσεις τόσο στο ερώτημα για το τελικό κόστος του προγράμματος όσο και για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επισκέφθηκε χθες τη γραμμή συναρμολόγησης των κεντρικών πτερυγίων για τα «αόρατα» μαχητικά στη Marrietta της Georgia. Εκεί που συναρμολογείται το πρώτο από τα 32 F-35A τα οποία παρήγγειλε η χώρα με τη συμφωνία να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 2020. Οι Πολωνοί αναμένεται να παραλάβουν το πρώτο F-35 εντός του  2024 δηλαδή τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας και αυτός φαίνεται ότι θα είναι ο αντίστοιχος χρόνος παράδοσης που θα ισχύσει και για τα Ελληνικά stealth μαχητικά. 

Εάν η διακρατική συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ υπογραφεί εντός του 2024 όπως επιθυμεί η η Πολεμική Αεροπορία το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στη HAF όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού εντός του 2028. Και σταδιακά έως το 2030 είναι πιθανό να έχουν παραληφθεί και τα 20 αεροσκάφη. Πάντως η παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων F-35 δεν θα σημαίνει ότι τα αεροσκάφη θα φτάσουν άμεσα στην Ελλάδα. Αντίθετα θα παραμείνουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ όπου εκεί θα εκπαιδευτούν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι των stealth μαχητικών. Η ίδια διαδικασία τηρείται από τους Αμερικανούς για όλα τα κράτη που εισέρχονται στο πρόγραμμα του F-35.

Όσον αφορά το κόστος του προγράμματος ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πολωνίας η οποία όπως και η Ελλάδα θα προμηθευτεί F-35 με την πλέον σύγχρονη διαμόρφωση   Technology Refresh 3 (TR-3) και Block 4 δυνατότητες. Το TR-3 σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική εξέλιξη των δυνατοτήτων μέχρι σήμερα για το F-35, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης υπολογιστικής ισχύος, της ικανότητας αισθητήρων, της χωρητικότητας των όπλων και άλλων.