Pentagon Leaks: Οι απώλειες τη Ρωσίας στην Ουκρανία – Παρατεταμένος πόλεμος και πέραν του 2023



Τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν (Pentagon Leaks) αποκάλυψαν ότι οι διαφωνίες στον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας οδήγησαν στο να κατηγορηθεί το υπουργείο Άμυνας για το πώς υπολόγισε τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πει πολύ λίγα δημόσια για τον αριθμό των απώλειών της στον πόλεμο.

Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματούχοι δεν μετρούσαν τους θανάτους της Ρωσικής Εθνοφρουράς, των μισθοφόρων της Wagner και άλλων.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαρροές μπορεί να είναι πλαστές, σκόπιμα από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λεπτομέρεια επιβεβαιώνει αυτό που ήταν ήδη ευρέως γνωστό, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ομάδες και ομάδες ασφαλείας είχαν συχνές διαφωνίες σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Ο υπολογισμός της FSB για σχεδόν 110.000 απώλειες μέχρι τον Φεβρουάριο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τους αριθμούς αυτής της εβδομάδας σε έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ, τα οποία υπολόγιζαν τις ρωσικές απώλειες μεταξύ 189.500 και 223.000 απωλειών.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος αριθμός της Ρωσίας χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον θάνατο 5.937 στρατιωτικών.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η ανεπαρκής αναφορά των απωλειών εντός του συστήματος υπογραμμίζει τη «συνεχιζόμενη απροθυμία» του στρατού να μεταφέρει άσχημα νέα στη ρωσική διοίκηση.

Οι σχολιαστές έχουν συχνά προτείνει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «προστατεύεται» από την έκταση των απωλειών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε επανειλημμένα τον στρατό ότι σταμάτησε τις προμήθειες πυρομαχικών καθώς οι άνδρες του μάχονταν για να καταλάβουν το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Η διαρροή αναφέρει αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου που προτείνουν να βρεθούν «σύμμαχοι ισότιμου καθεστώτος για να πολεμήσουν τον Πριγκόζιν αντί να το κάνουν οι ίδιοι».

Αναμφισβήτητα, η εκτίμηση στη διαρροή βεβαιώνει ότι οι σημαντικές απώλειες που υπέστη η Ρωσική Εθνοφρουρά, ή η Ροσγκβάρντια, «θα εμποδίσουν πιθανώς τις προσπάθειες της Μόσχας να εξασφαλίσει πλήρως όλα τα προσαρτημένα εδάφη της».

Τα στρατεύματα της Ροσγκβάρντια συμμετείχαν σε μάχες και βοήθησαν στη διοργάνωση των στημένων δημοψηφισμάτων της Ρωσίας που οδήγησαν στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λίγα είναι γνωστά για την ταυτότητα του άνδρα που διέρρευσε τα έγγραφα, αλλά η Washington Post ανέφερε ότι είναι λάτρης των όπλων στα 20 του και εργαζόταν σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με την Post, ο άνδρας που έκανε τη διαρροή μετέγραψε και στη συνέχεια δακτυλογραφούσε το περιεχόμενο απόρρητων εγγράφων που είχε δει στη βάση και στη συνέχεια δημοσίευσε φωτογραφίες των εγγράφων.

Μεταξύ των σελίδων των φωτογραφισμένων εγγράφων, η μία δείχνει μια αξιολόγηση των ΗΠΑ για τη ρωσική «εκστρατεία φθοράς» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Λέει ότι, εκτός μιας «απρόβλεπτης ανάκαμψης» από τις ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να ματαιώσει τους πολεμικούς στόχους της Μόσχας «με αποτέλεσμα έναν παρατεταμένο πόλεμο πέραν του 2023».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ έχει προτείνει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν διαρρεύσει σκόπιμα τα έγγραφα.

Ως «μέρος στη σύγκρουση» οι ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να προσπάθησε με τη διαρροή των εγγράφων να «παραπλανήσει τον εχθρό, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ωστόσο, μια άλλη ενδιαφέρουσα διαρροή αναφέρει ότι η Διεύθυνση Κύριων Επιχειρήσεων της Ρωσίας χαιρετίζει μια επιτυχημένη επιχείρηση στις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο να πείσει την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών για μια πιθανή κοινή επίθεση Ρωσίας-Λευκορωσίας από τη Λευκορωσία.

Καθώς η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στα ανατολικά καθυστέρησε ενόψει της επετείου του πολέμου, υπήρχαν αναφορές για συγκέντρωση ρωσικού στρατού στη Λευκορωσία με στόχο την αναβίωση της αποτυχημένης εισβολής της από το έδαφος της Λευκορωσίας τον προηγούμενο χρόνο.

Το Κίεβο αναγκάστηκε να μετακινήσει στρατεύματα για να υπερασπιστεί την περιοχή από πιθανή επίθεση, εκτρέποντάς τα από τις πρώτες γραμμές στα ανατολικά και νότια.

Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει έναν αξιωματούχο της Διεύθυνσης που συνέστησε δύο ακόμη φάσεις δραστηριότητας τον Μάρτιο «για να παραπλανηθούν περαιτέρω οι ουκρανικές δυνάμεις».

Η διαρροή καθιστά σαφές ότι τα σχέδια αποστέλλονταν στον στρατιωτικό αρχηγό της Λευκορωσίας για έγκριση.

Πηγή: BBC