Εκλογές 2023: Οι «ψήφοι» των Belharra, των Rafale και του φράχτη στον Έβρο – Εθνικά θέματα και εξοπλιστικά αποδείχθηκαν ισχυρά χαρτιά της ΝΔ



Τα πολύ υψηλά ποσοστά που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στους ακριτικούς νομούς με αποκορύφωμα τα Δωδεκάνησα που άγγιξε το 50%, το ανώτατο σε Πανελλαδικό επίπεδο, καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την αποδοχή που έδειξαν οι πολίτες που ζουν κοντά στα χερσαία αλλά και θαλάσσια σύνορα της χώρας στην πολιτική της κυβέρνησης πάνω στα Εθνικά Θέματα.

Με το ζήτημα της ασφάλειας να αποτελεί όπως έδειξαν και όλες οι έρευνες σημαντικό κριτήριο για τους ακρίτες στην τελική τους απόφαση προ της κάλπης. Τόσο η αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας με την ανασφάλεια που προκάλεσε αμφισβητώντας  τα  νησιά  του Αιγαίου όσο και του μεταναστευτικού  το οποίο ταλάνισε τους κατοίκους σε Έβρο και Αρχιπέλαγος και όχι μόνο, όπως φαίνεται έδωσαν πόντους στο κυβερνών κόμμα σε αντίθεση με την Αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας με μια σειρά προγραμμάτων κόστους άνω των 15 δις αποδείχθηκε για την κυβέρνηση ισχυρό ‘’χαρτί’’ στην προεκλογική μάχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταμάτησε στιγμή να αναφέρεται στη θωράκιση της χώρας ειδικά σε κάθε του επίσκεψη σε ακριτικές περιοχές όπως στη Ρόδο μόλις λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Τα Γαλλικά μαχητικά  ‘’Rafale’’ και οι φρεγάτες ‘’Belharra’’ αποτέλεσαν πανίσχυρα όπλα στη ‘’φαρέτρα’’ του πρωθυπουργού όπως φυσικά και ο φράχτης στον Έβρο με τον πολύ ισχυρό συμβολισμό του. Την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση σε πολλές περιπτώσεις έκανε λόγο για υπερβολικά κόστη και βιαστικές αποφάσεις.

Με πιο χαρακτηριστική κίνηση την καταψήφιση της συμφωνίας για αγορά των 6 επιπλέον Rafale έπειτα από την αρχική απόφαση για απόκτηση 18 Γαλλικών μαχητικών αλλά και τις δηλώσεις περί μη χρησιμότητας στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Ενώ αρνητική αίσθηση προκάλεσε η καταψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, παραδοσιακή σύμμαχο της χώρας μας και σταθερά υπέρ των Ελληνικών θέσεων έναντι του επεκτατισμού της Τουρκίας. Ακολούθησε και η καταψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ ενώ διαφορετική ήταν η εικόνα στις σχέσεις  Αθήνας-Ουάσιγκτον όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταμάτησε να αναφέρεται στην ειλημμένη απόφαση για συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος με απόκτηση τα επόμενα χρόνια μαχητικών 5ης γενιάς F-35, καινούργιων ελικοπτέρων για το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία αλλά και εκκίνηση του προγράμματος κατασκευής καινούργιων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό με ναυπήγηση τους στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ‘’σημαία’’ της διακυβέρνησης του την εξοπλιστική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων αντιπαραβάλλοντας τη στη λογική του ‘’θα το ρισκάρουμε’’ και άγγιξε τις αγωνίες και την ανασφάλεια των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές όπως στα Δωδεκάνησα. Στο Καστελόριζο η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 48,5%, στο Αγαθονήσι ξεπέρασε το 52%, στην Κάλυμνο το 49,2%.

Ποσοστά ρεκόρ για το κόμμα και ταυτόχρονα  ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε καθώς στα περισσότερα νησιά κινήθηκε κάτω του 20%. Η οικονομική ανάκαμψη των νησιών με ‘’ατμομηχανή’’ τον τουρισμό ως αποτέλεσμα και της ασφάλειας που καλλιέργησε η διακυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην ετυμηγορία των πολιτών του Ανατολικού Αιγαίου