Φορτωμένα με 4000 ρουκέτες "Zuni " τα Ουκρανικά Su-25- Έτοιμα να καταστρέψουν ρωσικά άρματα-ΤΟΜΑ



Το «πακέτο» βοήθειας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023, περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την παράδοση περίπου χιλιάδων ρουκετών Zuni στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου αυτή να μπορεί να υποστηρίξει τις χερσαίες επιχειρήσεις

Είναι γνωστό ότι η εξοπλισμένη σχεδόν αποκλειστικά με αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης Ουκρανική αεροπορία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα, την ανανέωση του αποθέματος πυρομαχικών της, από τα οποία έχει καταναλώσει τα περισσότερα από τη ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 4000 ρουκέτες  Zuni στους Ουκρανούς
"Αυτή είναι για παράδειγμα η περίπτωση των μη κατευθυνόμενων ρουκετών S-8 των 80 mm, S-13 των 122 mm και S-24 των 240 mm, που εκτοξεύονταν από το επιθετικό αεροσκάφος Su-25 «Frogfoot»," επισημαίνει σε άρθρο του Γαλλικό ΜΜΕ, έγκριτο σε αμυντικά θέματα , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Προφανώς, δεν είναι δυνατό να επανεφοδιαστούν οι Ουκρανοί  από την Ρωσία και συνεπώς θα πρέπει να επιδείξουν ευρηματικότητα με τα μέσα που του δίνονται.

Τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωναν νέα βοήθεια 2,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος της Ουκρανίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν επιμείνει ιδιαίτερα στη δωρεά πενήντα οχημάτων μάχης Bradley, ενώ το εν λόγω «πακέτο» περιελάμβανε και την παράδοση περίπου 4.000 ρουκετών  Zuni στην ουκρανική αεροπορία.

Η προσαρμαμογή των ρουκετών Ζuni στα Ουκρανικά Su-25
Όπως και να έχει, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι θα έκανε η ουκρανική αεροπορία με αυτούς τους 4.000 πυραύλους Zuni, δεδομένου ότι το Su-25 Frogfoot της δεν ήταν τότε σε θέση να τους προσαρμόσει.

Αυτό όμως μόλις έγινε.

Πράγματι μέσω των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Διοικητής των Ουκρανικών Δυνάμεων Στρατηγός Mykola Oleshchuk, διέδωσε αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν τον Zuni έτοιμο να οπλίσει ένα Su-25.

Ωστόσο, τα πλάνα αυτά έχουν «διασκευαστεί», δηλαδή τα καλάθια των πυραύλων που είναι στερεωμένα κάτω από τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καλυφθεί. Έτσι αγνοούμε τον αριθμό των πυρομαχικών που μπορεί να μεταφέρει και την συσκευή που έχουν επινοήσει οι τεχνικοί για να τα κάνουν συμβατά με το Su-25.

Σε σύγκριση με πυραύλους σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής, οι Zuni θα επιτρέψουν στα ουκρανικά Su-25 να στοχεύουν στόχους σε μεγαλύτερη εμβέλεια, θέτοντάς τους θεωρητικά, πέρα από την εμβέλεια των συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προσαρμόζει πυρομαχικά δυτικής και ιδιαίτερα αμερικανικής σχεδίασης στα αεροσκάφη της. Αυτό συνέβη με τον πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88 HARM, που είναι πλέον συμβατός με το MiG-29 «Fulcrum» και  πιο πρόσφατα, βόμβες εξοπλισμένες με κιτ JDAM-ER.