Εβρος: Η προκλητική επίδειξη πλούτου πρόδωσε τους συνοριοφύλακες-Στο «κάδρο» και στελέχη του στρατού;



Οι αγορές εκατοντάδων στρεμμάτων γης, πανάκριβων γεωργικών μηχανημάτων, πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και σπιτιών «πρόδωσαν» ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες.

Οι άντρες της Ειδικής Ομάδας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Εβρο!

Οι κατηγορίες αφορούν στα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και παράβασης του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση τεσσάρων Τούρκων δουλεμπόρων. Ομως, τα στελέχη του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν στάθηκαν μόνο στους πέντε συλληφθέντες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προσήγαγαν ακόμη πέντε συνοροφύλακες που υπηρετούν στο ίδιο Τμήμα, η έρευνα επεκτείνεται και σε πολίτες-συνεργούς, ενώ στο «κάδρο» δεν αποκλείεται να μπουν και στελέχη του στρατού!

Οι πέντε συλληφθέντες είχαν ενταχθεί στο Σώμα Συνοριακής Φύλαξης το 2000. Εχουν ήδη 23 χρόνια υπηρεσίας και η συνολική στάση και συμπεριφορά τους είχε ενοχλήσει πολλούς συναδέλφους τους. Ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο ένας από τους αυτούς αποκαλούταν «καουμπόης», επειδή δήλωνε ότι ήξερε πολλά και είχε υιοθετήσει ένα προκλητικό μάγκικο στιλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των «αδιάφθορων», που έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2022, οι πέντε κατηγορούμενοι φαίνεται να βρίσκονταν σε «ανοικτή επικοινωνία» με Τούρκους δουλέμπορους για τη διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας από τους αρχιφύλακες, 54 ετών, ο οποίος ήταν σε επαφή με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους. Τους έλεγε από ποιο σημείο θα περάσουν και ποια ώρα, καθώς η δική του ομάδα περιπολούσε σε αυτά και θα είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση. Μάλιστα, φαίνεται να καταφέρνουν να απομακρύνουν στελέχη της FRONTEX και του Ελληνικού Στρατού, ακόμη και να προτρέπουν τους συναδέλφους τους στα επιχειρησιακά κέντρα να κλείσουν τις θερμικές κάμερες, λέγοντας: «Είμαστε εμείς εκεί. Δεν μπορεί να περάσει κανείς». Παρακολουθούσαν και τις αναφορές συναδέλφων τους για τα σημεία που περιπολούσαν μέσω ομαδικών συνομιλιών όπου συμμετείχαν. Κάποια στιγμή ο 54χρονος αρχιφύλακας είχε άδεια αλλά πήγε να κάνει υπηρεσία και περίπολο, καθώς φαίνεται πως είχε κανονιστεί κάποια διακίνηση! Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι διευκόλυναν δώδεκα διακινήσεις με συνολικά 200 παράτυπους μετανάστες.

Σε συνομιλίες που είχαν με Τούρκους διακινητές προκύπτουν οι συνεννοήσεις διακίνησης και τουλάχιστον δύο με ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο … Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

Σε κάποια άλλη υποκλαπείσα συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους αναφέρει: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.

Μάλιστα, οι πέντε συνοροφύλακες φρόντιζαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν υπηρεσία τις ίδιες ώρες, προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε σημεία-περάσματα, διευκολύνοντας τους δουλέμπορους στη διακίνηση των μεταναστών. Σε συνομιλίες που είχαν με Τούρκους διακινητές φαίνεται πως προκύπτουν οι συνεννοήσεις διακίνησης, όχι όμως -προς το παρόν- το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, λάμβαναν 1.000 ευρώ για κάθε διακίνηση, όταν οδηγούσαν τους δουλέμπορους προς την εθνική οδό.

Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε τυχαίο έλεγχο στην Καβάλα, οι αστυνομικοί σταμάτησαν δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι προκλητικά τους είπαν: «Γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς;» και υπέδειξαν ένα συγκεκριμένο άτομο. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια ΗΠΑ, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 λέι Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και μία τραπεζική κάρτα.