Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα Στρογγύλη και Ρω για να κόψουν ελληνοκυπριακή ΑΟΖ



Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα Στρογγύλη και Ρω για να κόψουν ελληνοκυπριακή ΑΟΖ αφού βλέπουν ότι με το Καστελόριζο δεν… βγάζουν άκρη.

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί, τονίζει σε νέο άρθρο του πως η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει την κυριότητα σε Ρω και Στρογγύλη, ώστε να μην μπορεί η Ελλάδα να ενεργοποιήσει την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Τούρκου ναυάρχου ε.α., τα δύο αυτά νησιά δεν μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και αργότερα, το 1947, στην Ελλάδα, έτσι η Τουρκία μπορεί να τα διεκδικήσει ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως στην Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η Ιταλία πήρε μόνο το Καστελόριζο, όχι τα άλλα νησιά γύρω του.

Ο Τσιχάτ Γιαϊτσί επικαλείται το διεθνές δίκαιο και το «Nemo plus juris transfere potest quam ipse habet», δηλαδή ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να μεταβιβάσει περισσότερα από τα δικαιώματά του σε άλλο.

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. τονίζει ότι η κυριαρχία της Τουρκίας «συνεχίζεται στα άλλα νησιά, βραχονησίδες και βράχους της περιοχής, εκτός από το Καστελόριζο».

Μάλιστα αποκαλύπτει πως με την εξέλιξη αυτή εξαλείφεται ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι το Καστελόριζο έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη, επειδή «η Ρω και η Στρογγύλη μπλοκάρουν τα δυτικά, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου».

geostratigika.gr