Η Τουρκία βάζει εμπόδια σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αιγαίο! Ζητά αποστρατικοποίηση της Θάσου



Η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Το τουρκικό κράτος πιστό στην αναθεωρητική πολιτική του στην περιοχή με βάση και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάτι αντίστοιχο με το δόγμα «ζωτικού χώρου» του Γ Ράιχ πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μπορεί να μην έχουμε αυξημένη επιθετική ρητορική ωστόσο επί του πεδίου οι αμφισβητήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, ακόμα και μετά τους σεισμούς και την χείρα βοηθείας που έτεινε η Αθήνα.

Στην προκειμένη περίπτωση το Πενταπόσταγμα αποκαλύπτει πως η Τουρκία αντιδρά στην δέσμευση περιοχής από την Αθήνα, για την πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση DEFENDER EUROPE 23 από τις 18 έως τις 20 Μαΐου, που ξεκινά από τα βόρεια Ξάνθης και φτάνει μέχρι τα βόρεια της Θάσου. Οι Τούρκοι επικαλούνται αποστρατικοποιημένο καθεστώς Θάσου. Πρόκειται για παράνομη ΝΟΤΑΜ καθώς δεν υπάρχει τουρκική δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε πως DEFENDER 23 είναι μια πολυεθνική, κοινή άσκηση κατευθυνόμενη από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, σχεδιασμένη για την οικοδόμηση ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. H DEFENDER 23 ξεκίνησε από τις 22 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου. Θα περιλαμβάνει περισσότερους από 7.800 στρατιώτες των ΗΠΑ και 15.000 από 26 Συμμαχικά και συνεργαζόμενα έθνη.

Στόχος είναι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι μονάδες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική να επιδείξουν την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν γρήγορα τη μαχητική ισχύ στην Ανατολική Ευρώπη


Ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης άσκησης με την κωδική ονομασία Defender Europe 23, θα διεξαχθεί και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μακεδονία. Για τις ανάγκες της έχουν δεσμευτεί περιοχές τόσο στην Χαλκιδική όσο και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Πολύκαστρο, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα. Η γενική χρονική δέσμευση των περιοχών που έχει γίνει με την ΝΟΤΑΜ Α1396/23 είναι από τις 5 έως τις 24 Μαΐου. Ειδικότερα οι περιοχές στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία θα ενεργοποιηθούν από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου.

Δυστυχώς πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Απριλίου αναβλήθηκε η αεροπορική άσκηση Ramstein Guard 2023 του NATO σε περιοχές του Αιγαίου λόγω επίκλησης από την Τουρκία αποστρατικοποιημένου καθεστώτος.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε συγκεκριμένη ανάρτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει συγκεκριμένα: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου”.

Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Ειδικότερα:

• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει καμιά συνθήκη που διέπει το καθεστώς της Θάσου ως αποστρατικοποιημένου νησιού.