Επίσημα έγγραφα υποβρυχίου του Βρετανικού Ναυτικού βρέθηκαν σε παμπ



Επίσημα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς ένα υποβρύχιο «δολοφόνο -κυνηγό» του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών (1,46 δισεκατομμύρια Ευρώ) βρέθηκαν σε τουαλέτα παμπ, ανέφερε η βρετανική “News and Star”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για το υποβρύχιο HMS Anson είχαν αφεθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Furness Railway στην Cumbria.

Δείχνουν το εσωτερικό του υποβρυχίου και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του πληρώματος σχετικά με τον τρόπο απομόνωσης και αποσυμπίεσης στοιχείων του συστήματός του.

Το Βασιλικό Ναυτικό είπε ότι τα έγγραφα ήταν γενικής εκπαιδευτικής φύσης και δεν περιείχαν απόρρητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πηγή της  εφημερίδας, η Παμπ ήταν γεμάτη όταν ανακαλύφθηκε ο φάκελος με την ένδειξη «Επίσημο Εμπιστευτικό» στο πάτωμα της τουαλέτας.

Οι εγκαταστάσεις Furness Railway βρίσκονται κοντά στο ναυπηγείο BAI Systems στην πόλη-λιμάνι Barrow στο Furness, όπου βρισκόταν το υποβρύχιο.
Το «HMS Anson» είναι το πέμπτο επιθετικό υποβρύχιο της νέας κλάσης «Astute» που απέκτησε το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας. Μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk και περιγράφεται στον ιστότοπό του ως «το μεγαλύτερο, πιο προηγμένο και ισχυρότερο επιθετικό υποβρύχιο» που έχει ενταχθεί ποτέ στο Πολεμικό Ναυτικό.

«Αυτά τα έγγραφα επιτρέπουν σε ναυτικούς και εργολάβους να μάθουν πώς αλληλεπιδρούν τα συστήματα, αλλά δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους, απλώς δείχνουν ότι υπάρχουν», είπε μια πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, προσθέτοντας ότι ο φάκελος που διέρρευσε περιείχε πληροφορίες για ένα απλοποιημένο σχέδιο των συστημάτων επί του σκάφους χωρίς να αποκαλύπτεται πώς λειτουργούν.

«Πρόκειται για έγγραφα γενικής εκπαίδευσης που δεν περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες. Ωστόσο, λαμβάνουμε όλα τα θέματα ασφαλείας εξαιρετικά σοβαρά και θα διερευνήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ανακαλύφθηκαν αυτά τα έγγραφα», δήλωσε εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού.