ΥΠΕΘΑ: Νέο μισθολόγιο στις ΕΔ υπό επεξεργασία και συνταξιοδότηση ΕΠ.ΟΠ.Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM VIII”). Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σε ερώτηση του Δημοσιογράφου για το μισθολόγιο των ΕΔ δήλωσε:

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος και τελειώνει θέλω και τα τελευταία λεπτά αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας, να αναφερθούμε στο θέμα του μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακούω πολλά, γιατί ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το πρόγραμμα, αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, αυξήσεις στο βασικό μισθό, αυξήσεις στον μέσο μισθό, τι γίνεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί κι εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει κάτι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: …Το προσωπικό έδειξε μέσα από τη συμμετοχή του σε μία σειρά από αποστολές που του ανατέθηκαν και τις εξετέλεσε με επαγγελματισμό, φιλοπατρία, αίσθηση καθήκοντος, αποτελεσματικότητα. Αυτή είναι η μηχανή των Ενόπλων Δυνάμεων. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι’ αυτό, δεδομένου ότι και στα χρόνια της αφόρητης οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές στο προσωπικό θα έλεγα ήτανε αναλογικά περισσότερες από αλλού. Επομένως αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί, αν θέλετε να δοθεί και το κίνητρο και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό να αισθάνεται ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται γι’ αυτό.

Με κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεδομένου ότι η προτεραιότητα αυτής της τετραετίας ήταν η αναβάθμιση σε επίπεδο εξοπλιστικό, να ενισχύσουμε οικονομικά και το προσωπικό, ιδίως κατά την περίοδο της έντασης τόσο στη θάλασσα, αλλά και συνολικά με τους γείτονες, δόθηκε η σχετική οικονομική ενίσχυση μέσω των επιδομάτων των Φύλλων Πορείας και τα λοιπά. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούνται κάποιες ειδικές αποσπασματικές ρυθμίσεις, οικονομικά κίνητρα, όπως η θέσπιση κινήτρου, επιδόματος μάλλον για τους πιλότους των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη των ειδικών δυνάμεων, το πρόσφατο επίδομα-αποστολής που περάσαμε με τη σχετική ΚΥΑ και μπορεί να αφορά κυρίως ως προς τον όγκο τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, στην ουσία όμως απευθύνεται σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων που εκτελούν ειδικές αποστολές.

Μένει όμως το μεγάλο, το μείζον που είναι το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία στο Υπουργείο, στα Επιτελεία μάλλον. Σύντομα ο Αρχηγός θα είναι σε θέση να έχει την τελική πρόταση η οποία ασφαλώς θα υποβληθεί από εμάς στο Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί αυτοί που έχουν, που διαχειρίζονται μάλλον τα χρήματα θα πρέπει να αποφανθούν ποιες είναι οι δυνατότητες. Θεωρώ ότι την επόμενη ημέρα, σύντομα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι στο πλαίσιο όλων των αυξήσεων που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι! Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σας είπα, αποκαθιστά και κάποιες αδικίες, κάποιες στρεβλώσεις και το δίκαιο τελικά, έτσι ώστε τα στελέχη να αισθάνονται ότι αξίζει τον κόπο, έτσι και αλλιώς το κάνουν αλλά όταν, να το πω έτσι, υπάρχει μία οικονομική ενίσχυση προκύπτει και η έμπρακτη απόδειξη μέριμνας της Πολιτείας. Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΥΛΟΣ: Άρα από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα δοθούν αυξήσεις σε αυτούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μέσα στο 2024 θα υλοποιηθεί. Είναι μία σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Άλλα είναι αποσπασματικά, όπως το ζήτημα, ας πούμε, το Ασφαλιστικό, της συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ, αλλά το βασικό θα έλεγα είναι το ζήτημα των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων κι εκεί γίνεται δουλειά. Δεν μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε ένα – δύο μήνες.

Ασφαλώς θέλει πολύ προσεκτική επεξεργασία η οποία θα γίνει σε επίπεδο, αν θέλετε, Στρατιωτικής Ηγεσίας και την τελική επεξεργασία από την Πολιτική Ηγεσία προκειμένου να υλοποιηθεί. Είναι όμως η προτεραιότητα της επόμενης ημέρας για το προσωπικό. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό κι αυτό άλλωστε αξίζει, επιτρέψτε μου να πω, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα – ένα όμως. Μας έτυχαν πολλά αυτά τα τρία – τέσσερα χρόνια. Δεν νομίζω να φανταζόταν κανείς ότι στην τριετία – τετραετία θα διαχειριζόμασταν ακόμα και πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αφήνω απ’ έξω όλες τις άλλες κρίσεις που διαχειριστήκαμε. Το κάναμε όμως και παράλληλα σχεδιάσαμε και σε ένα βαθμό υλοποιήσαμε τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας και τις παρούσες βέβαια στην Άμυνα. Δεν ήταν εύκολο. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει έργο να το υποστηρίξει.

Επομένως, να επικοινωνούμε αυτό το έργο, όπως σε κεντρικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός χειρίζεται και το υποστηρίζω απόλυτα αυτό και συμφωνώ ότι προ των εκλογών που θα γίνουν σε μερικές μέρες μπορούμε να πούμε ότι παραδίδουμε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παραλάβαμε. Και η επόμενη μέρα θέλω να πιστεύω ότι έχει να κάνει με παράδοση της χώρας της διακυβέρνησης στους ίδιους που την είχαν την προηγούμενη τετραετία. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να γίνει.

Έτσι κι εδώ στην Άμυνα μπορώ να ισχυριστώ ότι παραδίδουμε την άμυνα, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι τις παραλάβαμε. Και το έργο ας μιλήσει από μόνο του.

Επίσης σε Άρθρο του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» (30-04-2023), δήλωσε για το μισθολόγιο ΕΔ:

«...Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».
Νεότερη Παλαιότερη