"Έφοδος" ρωσικού ΠΝ στην Αν. Μεσόγειο! Η "Admiral Gorshkov" με πυραύλους Calibr θα ηγηθεί της ρωσικής ομάδας- Γιατί αναπτύσσεται;



Το σκάφος θα βρίσκεται στη Μεσόγειο «για περίπου δύο μήνες, ενώ σποραδικά θα καταπλέει στην Ταρτούς της Συρίας»

Ηφρεγάτα Admiral Gorshkov του Βόρειου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού θα ηγηθεί της μόνιμης ομάδας δράσης της χώρας στη Μεσόγειο Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 30 Απριλίου, επικαλούμενο δύο ενημερωμένες πηγές.

«Αφού πέρασε πρόσφατα τη Διώρυγα του Σουέζ, η φρεγάτα Admiral Gorshkov έγινε το επικεφαλής πλοίο της Μεσογειακής Μοίρας του Ρωσικού Ναυτικού», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο άλλος αξιωματούχος είπε ότι το σκάφος θα βρίσκεται στη Μεσόγειο «για περίπου δύο μήνες, ενώ σποραδικά θα καταπλέει στην Ταρτούς της Συρίας», όπου βρίσκεται μια ρωσική ναυτική εγκατάσταση.

Η Admiral Gorshkov, έχει εκτόπισμα 4.550 τόνων και μπορεί να οπλιστεί με ένα μείγμα από 16 πυραύλους κρουζ επίθεσης Kalibr, υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων Oniks και υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Tsirkon. Η φρεγάτα είναι επίσης εξοπλισμένη με τη ναυτική έκδοση του συστήματος αεράμυνας μέσου βεληνεκούς S-350, γνωστό ως Redut, και το ανθυποβρυχιακό σύστημα τορπιλών Paket-E/NK.

Το ρωσικό ναυτικό ενίσχυσε τη μόνιμη ειδική ομάδα του στη Μεσόγειο Θάλασσα, με έδρα την Ταρτούς, πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι.

Η ανάπτυξη της Admiral Gorshkov, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ειδική ομάδα, ήρθε λίγες μέρες μετά τη διαρροή εγγράφου πληροφοριών των ΗΠΑ που αποκάλυψε σχέδιο από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για επίθεση σε ρωσικές βάσεις στη Συρία με τη βοήθεια κουρδικών δυνάμεων στη χώρα που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα από τα πιθανά σενάρια που συζητήθηκαν στο έγγραφο που διέρρευσε ήταν μια επίθεση στη ναυτική βάση Ταρτούς με μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας και αέρος.