«Πλαγιάστε ελεύθερα» οι Έλληνες στις κάλπες και η Στρατιά Αιγαίου των Τούρκων σε αποβατικές ασκήσειςΤα μότο της Ταξιαρχίας είναι «Πάντα Έτοιμη» και «Μια φορά Αμφιβία, Πάντα Αμφίβια»

Την ημέρα που η Ελλάδα πήγαινε στις κάλπες, στις ίσως πιο υποτονικές εκλογές που έχει ζήσει στα 202 χρόνια του το νέο ελληνικό κράτος, η Τουρκία προτίμησε να ακονίσει την Στρατιά Αιγαίου σε αποβατικές ενέργειες…

Σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας πραγματοποιήθηκαν:

««Κοινές Εκπαιδεύσεις Σκαφών» από τα στοιχεία της Διοίκησης Τάγματος Μάχης Μηχανικού Στρατού Αιγαίου και της Διοίκησης Αμφίβιας Ταξιαρχίας Πεζοναυτικών».

Η Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι η ειδική μονάδα της Τουρκίας ικανή να διεξάγει αποτελεσματικές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Η Ταξιαρχία που συγκροτείται με ειδικό επίλεκτο προσωπικό συμμετέχει σήμερα σε πολλές επιχειρήσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Το κύριο καθήκον της Αμφίβιας Ταξιαρχίας στον πόλεμο είναι να φτάσει στο εχθρικό έδαφος από τη θάλασσα και να καταλάβει την ακτή. Καταλαμβάνοντας την ακτή, η μονάδα διασφαλίζει ότι τα στρατεύματα που έρχονται από πίσω μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή με ασφάλεια. Άλλα καθήκοντα της Ταξιαρχίας περιλαμβάνουν την Ασφάλεια, Δημόσια Ασφάλεια και Αλληλεγγύη και την Αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με το επίσημο ιστορικό της μονάδας η Ταξιαρχία είχε 13 νεκρούς στην εισβολή της Κύπρου και 47 νεκρούς στην Επιχείρηση Εσωτερικής Ασφάλειας (μέχρι τον Ιανουάριο του 2020).


Τα μότο της Ταξιαρχίας είναι «Πάντα Έτοιμη» και «Μια φορά Αμφιβία, Πάντα Αμφίβια». Η μασκότ της είναι ο Κροκόδειλος.

Η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η Διοίκηση των Αμφιβίων Πλοίων αποτελούν επί του παρόντος τη Διοίκηση Ομάδας Αμφιβίων Αποστολών.


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα οχήματα στον κατάλογο της ταξιαρχίας. Από όσο είναι γνωστό, μόνο το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Kobra-2 της Otokar έχει διάφορα μοντέλα.

Στο εγγύς μέλλον, 27 μονάδες παραγωγής ZAHA (2 διοίκησης και ελέγχου, 2 ασθενοφόρα, 23 μεταφοράς προσωπικού) θα συμπεριληφθούν στην δύναμη της Ταξιαρχίας. Με την είσοδο του ZAHA, η επιχειρησιακή ικανότητα της Ταξιαρχίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εκθετικά.

Δομή Ταξιαρχίας Αμφίβιου Σώματος Πεζοναυτών:

1ο Τάγμα Πεζοναυτών
2ο Τάγμα Πεζοναυτών
3ο Τάγμα Πεζοναυτών
Αμφίβιο Τάγμα Υποστήριξης
Μονάδα Υπηρεσιών Έδρας

Ιστορία:
Ο Τουρκικός Στρατός, που βρισκόταν στα πρόθυρα απόβασης στην Κύπρο το 1964, αγκυροβόλησε στη Μερσίνα με μια δύναμη σχηματισμένη με ανεπαρκή και παλιό εξοπλισμό, αλλά όταν πληροφορήθηκε ότι επετεύχθη συναίνεση στο δρόμο, επέστρεψε στη Μερσίνα. Η ανεπάρκεια εξοπλισμού και προσωπικού έθεσε υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα μιας δεύτερης κυπριακής προσπάθειας να είναι επιτυχής στο μέλλον και ξεκίνησε μια από τις πιο ολοκληρωμένες δραστηριότητες εκσυγχρονισμού στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Διοίκηση των Στρατευμάτων Αποβίβασης και το 1ο Τάγμα Πεζικού Πεζοναυτών ιδρύθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 1966, καθώς ήταν ζωτικής σημασίας η πρώτη μονάδα που θα αναπτυχθεί στο νησί από τη θάλασσα στον πιθανό Κυπριακό πόλεμο να ήταν μια εξειδικευμένη μονάδα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ο υποπλοίαρχος Neşet İkiz, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο USMC το 1962/63, διορίστηκε διοικητής του 1ου Τάγματος Πεζοναυτών. Αν και το Σύνταγμα διαλύθηκε για μικρό χρονικό διάστημα το 1972, επανιδρύθηκε με τις πρωτοβουλίες που έγιναν. Το 1973 δημιουργήθηκε το 2ο Τάγμα Πεζοναυτών και μέχρι τον Ιούλιο του 1974 ολοκληρώθηκε η ίδρυση του Συντάγματος Πεζικού Αμφιβίων Πεζοναυτών.

Μετά τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εισβολής στην Κύπρο, στις 14 Απριλίου 1975 το Σύνταγμα αποσύρθηκε στη Σμύρνη και συγκροτήθηκε το 3ο Τάγμα Πεζοναυτών. Με τη συγκρότηση του Τάγματος Αμφίβιων Υποστήριξης το 1979 ολοκληρώθηκε η οργάνωσή του σε επίπεδο Συντάγματος. Το 1980, ένα τάγμα του Συντάγματος εκτέλεσε καθήκοντα στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου στη Μερσίνα.

Το 2011 άρχισαν να προσλαμβάνονται επαγγελματίες νεοσύλλεκτοι για την Ταξιαρχία Πεζικού Αμφιβίων Πεζοναυτών. Σήμερα η Ταξιαρχία αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικούς. Η ταξιαρχία παρείχε επίσης εκπαίδευση στο Σώμα Πεζοναυτών της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ.

Νεότερη Παλαιότερη