«Δεν είμαι δειλός, αλλά δεν θα πετούσα με F-16 πάνω από την Ουκρανία» λέει πιλότος των ΗΠΑ! Φοβάται τους ρωσικούς S-400!«Η ρωσική αεράμυνα δεν θα μου άφηνε κανένα περιθώριο επιβίωσης» δήλωσε ο Αμερικανός πιλότος!

Ένας βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ δεν προτείνει την βιαστική αποστολή μαχητικών 4ης γενιάς στην Ουκρανία, αφού όπως πιστεύει είναι καλύτερα οι συρράξεις να συνεχίσουν με πυροβολικό, άρματα μάχης και πυραύλους στο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην Αμερικανός πιλότος F-16 John Venable ανέφερε πως το 4ης γενιάς αμερικανικό μαχητικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ουρανούς της Ουκρανίας, πολύ απλά επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Τα ηλεκτρονικά των συστοιχιών S-400 υπερέχουν των συστημάτων πλοήγησης των αμερικανικών μαχητικών. Η μεταφορά τέτοιων αεροσκαφών στο Κίεβο δεν θα αλλάξει την ροή των εχθροπραξίων στην Ουκρανία, ανέφερε ο βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Business Insider.

Ο πρώην πιλότος παραδέχτηκε πως δεν θα επιθυμούσε να πετάξει πάνω από τον Δνείπερο αυτήν την στιγμή, επειδή «δεν θα είχε καμία ελπίδα επιτυχίας». Ο John πετούσε για 25 χρόνια και έχει λάβει μέρος στον Πόλεμο του Κόλπου. Σήμερα αποτελεί μέρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης The Heritage Foundation.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Κιέβου συνεχίζουν να αιτούνται σύγχρονα μαχητικά από την Δύση. Οι Ουκρανοί θέλουν να ενισχύσουν τις εναέριες δυνατότητές τους, ώστε να αντισταθούν στα ρωσικά πλήγματα από αέρος. Κάποιοι Δυτικοί πολιτικοί είναι θετικοί στην αποστολή jets, οι περισσότεροι όμως όχι. Πολλοί στρατηγοί έχουν εκφράσει την άποψή τους πως είναι απίθανο να επιβιώσουνε τα F-16 στο πολύ επιθετικό περιβάλλον της Ουκρανίας, όπου παραμονεύουν συνεχώς ρωσικοί S-400 και μαχητικά.

Οι Δηλώσεις Ρώσου Υποστράτηγου
Ο Ρώσος πιλότος και υποστράτηγος Vladimir Popov πιστεύει πως όχι μόνο τα S-400 δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο επιβίωσης στα F-16, αλλά ακόμη και τα παλαιότερα ρωσικά S-300 θα καταρρίψουν τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά, εάν φυσικά βρεθούν ποτέ στην Ουκρανία.

«Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα της αεράμυνάς μας είναι ένα αξεπέραστο όπλο. Είναι ισχυρά, δρούνε σε μεγάλη εμβέλεια και με μεγάλη ακρίβεια υπολογίζουν τις συντεταγμένες του στόχου, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τους ώστε το εχθρικό ραντάρ να μην ανιχνεύει τα συστήματά μας» δήλωσε ο Ρώσος.

Έτσι, ο υποστράτηγος της Μόσχα πιστεύει πως είναι αδύνατο να εκπληρωθεί το αίτημα του Ζελένσκι για μαζική αποστολή δυτικών σύγχρονων μαχητικών τύπου F-16 στην Ουκρανία. 

Επιπλέον, ο Vladimir Popov σχολίασε τις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού πιλότου, λέγοντας «ο John Venable είναι πιθανότατα ένας γενναίος άντρας. Προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενώ γνωρίζει το ρίσκο να τον ρίξουν».