Ιράκ: Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την Πολεμική Αεροπορία και «έσωσε» τον στόλο των F-16



Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16IQ Viper του Ιράκ έχουν γίνει οι πιο αξιόπιστες πλατφόρμες της χώρας για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον τρομοκρατών του ISIS, σύμφωνα με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ανταλλακτικών για τα ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 Havoc και Mi-35 Hind του Ιράκ ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Μαΐου.

Οι αρχές των ΗΠΑ και του Ιράκ εξετάζουν τώρα επίσης τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των περιβόητα περιορισμένων δυνατοτήτων αέρος-αέρος του F-16IQ. Υπενθυμίζεται ότι ο στόλος των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών κινδύνευε πριν 2 χρόνια να «σταματήσει να υπάρχει».

«Τα F-16 του Ιράκ συνεχίζουν να είναι η πιο αξιόπιστη πλατφόρμα επίθεσης», σύμφωνα με την έκθεση. Το Ιράκ «δεν χρησιμοποίησε επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 ή Mi-35 ρωσικής παραγωγής, τα UAV CH-4 κινεζικής παραγωγής ή τα ελαφρά μαχητικά L-159 τσεχικής παραγωγής» για χτυπήματα κατά του ISIS, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Μαρτίου 2023», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο στόλος των 34 μαχητικών F-16IQ του Ιράκ – ένας συνδυασμός μονοθέσιων και διθέσιων εκδόσεων – είναι «66 τοις εκατό επιχειρησιακός και η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία (IqAF) μπορεί να εκτελέσει επαρκώς αποστολές αέρος-εδάφους με τρέχοντα εξαρτήματα και προσωπικό σε ετοιμότητα», συνεχίζει η έκθεση.

«Τα αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής στον στόλο της IqAF παραμένουν σε ερειπωμένη κατάσταση λόγω της αδυναμίας απόκτησης ανταλλακτικών λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η έκθεση δεν διευκρινίζει ποια θέματα μπορεί να επηρεάζουν τη χρήση των κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών CH-4 ή των τσεχικών ελαφρών αεροσκαφών L-159, ενώ δεν αναφέρεται και στα σοβιετικής κατασκευής Su-25 Frogfoot.

Πηγή: The Drive - onalert.gr