Μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα η στρατιωτική άσκηση "Jason Blue Sun" Κύπρου-ΙσραήλΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος είναι χώρες σύμμαχες με την Κύπρο, γεγονός που καθιστά τα τουρκικά σχέδια στη ΝΑ Μεσόγειο ανεφάρμοστα και την "Γαλάζια Πατρίδα "  απλά ένα αποτύπωμα σε χάρτες, χωρίς καμία Διεθνή υπόσταση

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ,Κύπρος και Ισραήλ έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική τους συνεργασία, έχοντας ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντά τους στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η άσκηση Κύπρου-Ισραήλ "Jason Blue Sun"

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις, με ποιό πρόσφατη την διεθνή  άσκηση "Jason Blue Sun", της οποίας μάλιστα την ολοκλήρωση, ανακοίνωσε την Κυριακή η Κυπριακή εθνοφρουρά.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου με τη συμμετοχή προσωπικού της Κυπριακής Εθνοφρουράς και της ισραηλινής  αεροπορίας στρατού, στο πλαίσιο αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, με τα  Ισραηλινά ελικόπτερα και αεροσκάφη να χρησιμοποιούν  την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των μελών της Εθνικής Φρουράς και η αύξηση της  αντιαεροπορικής τους ετοιμότητας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δήλωσε ότι η άσκηση υπογράμμισε και ενίσχυσε τους σημαντικούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της άσκησης σήμερα, ανακοίνωση της Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των τετραήμερων ασκήσεων

Στόχος της διμερούς άσκησης, όπως σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τις δύο χώρες, ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η διεξαγωγή κοινής εκπαίδευσης στις τακτικές ανάπτυξης των αεροπορικών δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αεράμυνα, την προστασία των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, τις επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης και την εμπλοκή  κατά επίγειων στόχων.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης επαίνεσε το προσωπικό, επισημαίνοντας τη σημασία της άσκησης για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλοντας έτσι στην εμβάθυνση του αισθήματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως μέρος του προγράμματος διεθνών συνεργειών της δύναμης, η άσκηση κρίθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς παρείχε την ευκαιρία εξοικείωσης από το προσωπικό διοίκησης της αεροπορίας με την υποστήριξη της διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας και την εκτέλεση επιχειρησιακών σεναρίων.

Οι Τούρκοι εκτελούν αντιαεροπορικές εκπαιδευτικές βολές
Από την πλευρά τους οι κατοχικές δυνάμεις, προέβησαν σε εκπαίδευση, πραγματοποιώντας αντιαεροπορικές-αντιαβακικές βολές σε πεδίο βολής στα κατεχόμενα, όπως αναφέρει σχετικό τουρκικό twitter

«Βολές πρόκλησης» πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Incekum της ΤΔΒΚ από τα στοιχεία που υπάγονται στη Διοίκηση Τάγματος Αεράμυνας της 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποτιθέμενοι των τουρκικών αντιαεροπορικών, ήταν εντός της θάλασσας.

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ είναι πάρα πολύ στενές στον στρατιωτικό τομέα ,όπως άλλωστε και οι σχέσεις τους με την Ελλάδα, δημιουρώντας ένα τρίγωνο ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο, ενάντια στον νεοοθωμανικό επεκτατισμό του Ερντογάν.

Οι Τούρκοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος πλέον δεν είναι μόνη όπως το 1974, προκειμένου να επιβάλλουν τετελεσμένα στη Μεγαλόνησο, κλέβοντας τον υποθαλάσσιο πλούτο της και  διαιρώντας την σε δύο ξεχωριστά κράτη, όπως επιδιώκουν.

ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος είναι χώρες σύμμαχες με την Κύπρο, γεγονός που καθιστά τα τουρκικά σχέδια στη ΝΑ Μεσόγειο ανεφάρμοστα και την "Γαλάζια Πατρίδα "  απλά ένα αποτύπωμα σε χάρτες, χωρίς καμία Διεθνή υπόσταση.