Αναβαθμισμένο VBL Ultima του Ελληνικού Στρατού στην DEFEA 2023



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο περίπτερο της γαλλικής εταιρείας Arquus, κατά την διάρκεια της DEFEA 2023, παρουσιάστηκε το ένα εκ των δύο τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνωρίσεως VBL του Ελληνικού Στρατού, που αναβαθμίστηκε στο βελτιωμένο μοντέλο Ultima.

Τα δύο οχήματα υποβλήθηκαν άνευ δαπάνης στις σχετικές εργασίες, στο πλαίσιο αντισταθμιστικής παροχής του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών αεροπλάνων Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι βελτιώσεις που έχει η έκδοση Ultima, αφορούν κυρίως την εγκατάσταση ισχυρότερου κινητήρα και άλλες επιμέρους επεμβάσεις, που ενισχύουν τα χαρακτηριστικά κινητικότητας – ευκινησίας του οχήματος.

Ωστόσο, είναι άγνωστο κατά πόσο θα υπάρξεια συνέχεια με την αναβάθμιση και άλλων οχημάτων. Μιλώντας με ανθρώπους της εταιρείας, αναγνωριζόταν ότι η αφαίρεση της προπέλας του οχήματος λόγω ενισχύσεων κι αυξημένου βάρους αναρτήσεων κι ως εκ τούτου η απώλεια της ικανότητος διελεύσεως από υδάτινα κωλύμματα μπορεί να μην είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό στην περίπτωση του περιβάλλοντος στην Θράκη. Αυτό όμως δεν έχει τόση βαρύτητα σε άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι στις ελληνικές νήσους του Αιγαίου, επομένως υφίστανται προοπτικές έστω και για αναβάθμιση μέρους του συνόλου των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού.

Γενικώς πάντως η γαλλική εταιρεία αναζητεί νέους πελάτες και ως δυνητικός αντιμετωπίζεται η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Μπορεί να μην διαθέτει η Εθνική Φρουρά οχήματα VBL αλλά όπως ελέχθη, μπορεί να αποκτήσει μέσω ευέλικτων προτάσεων. Επί παραδείγματι ένας αριθμός VBL μπορεί να παραχωρηθεί στην Εθνική Φρουρά διά ανταλλαγής με παλαιά τεθωρακισμένα οχήματα VAB (4×4). Προφανώς τέτοια ενδεχόμενα έχουν τεθεί υπ’ όψιν, οπότε αναμένεται η παρακολούθηση για τυχόν εξελίξεις.