«Καταστρέψαμε σύστημα Patriot με πύραυλο Kinzhal και αναχαιτίσαμε 7 Storm Shadow» λέει η Ρωσία



Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που πραγματοποίησαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σήμερα τα ξημερώματα κατά θέσεων και υποδομών στο Κίεβο, ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise τύπου Kinzhal φέρεται να κατέστρεψε ένα πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot.

Ακόμα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν και να εξουδετερώσουν επτά πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας τύπου Storm Shadow, τρεις πυραύλους τύπου HARM και επτά βλήματα που εκτοξεύτηκαν από συστήματα HIMARS.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή «εξαιρετικής» σφοδρότητας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον του Κιέβου, όμως η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε και τους 18 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων έξι υπερηχητικών βλημάτων.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως και οι 18 πύραυλοι, έξι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, καταρρίφθηκαν, αν και δεν έκανε σαφές πόσα εξαπολύθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των πυραύλων που καταρρίφθηκαν ήταν έξι βαλλιστικοί πύραυλοι Kinzhal που εκτοξεύονται από αεροσκάφος, εννέα πύραυλοι cruise τύπου Kalibr που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πύραυλοι τύπου Iskander.

Καθίσταται σαφές ότι και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές των περιστατικών, τα οποία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από μια τρίτη, ανεξάρτητη πηγή.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / onalert.gr