Οι Έλληνες πιλότοι και η τεχνική της αναχαίτισηςΤώρα με την προσωρινή ηρεμία που κυριαρχεί στο Αιγαίο (λόγω του άτυπου μορατόριουμ) και με τη μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα ήρθε η ώρα οι Έλληνες πιλότοι να δείξουν ορισμένες τεχνικές των αναχαιτίσεων και σε ξένους συναδέλφους τους.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης με τις συχνές τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών, το προκλητικό γκριζάρισμα ζωνών και των αεροδιαδρόμων στον ουρανό του Αιγαίου, με τις παραβάσεις των εναέριων κανόνων, οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τις καθημερινές εξόδους τους, για τις αναγνωρίσεις και για τις αναχαιτίσεις και πολλές φορές με τις εικονικές αερομαχίες, υπερασπίστηκαν, με κίνδυνο της ζωής τους, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

Τώρα με την προσωρινή ηρεμία που κυριαρχεί στο Αιγαίο (λόγω του άτυπου μορατόριουμ) και με τη μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα ήρθε η ώρα οι Έλληνες πιλότοι να δείξουν ορισμένες τεχνικές των αναχαιτίσεων και σε ξένους συναδέλφους τους.

Η ευκαιρία δόθηκε στην διεθνή άσκηση Air Defender, όπου η χώρα μας συμμετείχε με τρία F-16 block 50 της 347 Μοίρας και με 38 πιλότους και τεχνικούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχουν 38 χώρες, με 250 αεροσκάφη και διεξάγεται στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας. Χθες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, παραβρέθηκε, μαζί με άλλους 33 αρχηγούς Πολεμικών Αεροποριών στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της άσκησης «Air Defender 2023», στην Αεροπορική Βάση 51 Tactical Air Wing «IMMELMANN», της Γερμανίας.

Όλα άρχισαν όταν τα ελληνικά F-16 κλήθηκαν (βάσει σεναρίου της άσκησης) να πραγματοποιήσουν ασκήσεις αναχαιτίσεως (δήθεν εχθρικών προς το ΝΑΤΟ μαχητικών). Έκαναν διάφορους επικίνδυνους ελιγμούς και μανούβρες που εντυπωσίασαν, τους οποίους εν συνεχεία έδειξαν και στους ξένους συναδέλφους τους. Ακόμα κλήθηκαν σε ασκήσεις διώξεως βομβαρδισμού όπου και εκεί έδειξαν τις ικανότητές τους. Στην άσκηση μετείχαν και δύο τουρκικά F-16 block 50. Στάθμευσαν όμως σε άλλο αεροδρόμιο και δεν υπήρξε στο σενάριο να συμμετάσχουν σε άσκηση αναχαιτίσεως με ελληνικά μαχητικά. Θα είχε ενδιαφέρον.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ