Νέο υπερσύγχρονο ραντάρ-«διαμάντι» για τον στόλο αντιτορπιλικών των ΗΠΑ-Πήραν στα σοβαρά τις απειλές Μόσχας & ΠεκίνουΗ νεότερη έκδοση Flight III των αντιτορπιλικών Arleigh Burke έρχεται με ένα από τα πιο προηγμένα ραντάρ που έχουμε δει ποτέ!

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παρήγγειλε 10 αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke DDG 51 Flight III για να ενισχύσει τις ναυτικές επιθετικές δυνατότητές τους, αφού οι νέες εκδόσεις διαθέτουν βελτιωμένα όπλα, καλύτερα υπολογιστικά συστήματα, ενισχυμένα συστήματα αισθητήρων και μεγαλύτερη συνολική εμβέλεια κρούσης.

Είναι άρα το καλύτερο πολεμικό πλοίο που διαθέτει σήμερα το αμερικανικό ναυτικό;

Flight III: Η Νεότερη Έκδοση των Arleigh Burke
Μετά από ανάπτυξη πολλών ετών, τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke Flight III του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν πως ο στόλος των ΗΠΑ θα παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό, ειδικά έναντι της Κίνας. 

Το Πεκίνο συνεχίζει να χτίζει πολύ γρήγορα έναν στόλο υπερσύγχρονων αντιτορπιλικών μειωμένης παρατηρησιμότητας (σχεδόν stealth) τύπου Type 055.

Οι Αμερικανοί από την άλλη ετοιμάζουν τα μελλοντικά αντιτορπιλικά επόμενης γενιάς DDG X, ωστόσο μέχρι να υιοθετηθούν αυτά δεν μπορούσαν να αφήσουν τον στόλο τους απροστάτευτο και μη εκσυγχρονισμένο. Για αυτό ανέπτυξαν τα αναβαθμισμένα σκάφη Flight III της κλάσης Arleigh Burke, τα οποία αναμένεται να πλέουν για πολλές μελλοντικές δεκαετίες, δεδομένων των προηγμένων όπλων και τεχνολογιών που διαθέτουν.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα επόμενης γενιάς DDG X θα έχουν όπλα και συστήματα, όπως ραντάρ, βασιζόμενα σε αυτά των τωρινών Flight III. Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί έδωσαν πράγματι σημασία στις αναβαθμίσεις των αντιτορπιλικών τους.

Ραντάρ πιο Προηγμένο από Ποτέ
Ο πυρήνας της αναβάθμισης Arleigh Burke Flight III είναι η προσθήκη του συστήματος AN/SPY-6 (V)1 Air and Missile Defense Radar, ενός πανίσχυρου ραντάρ αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Λέγεται από τους Αμερικανούς πως το εν λόγω σύστημα είναι 30 φορές πιο ευαίσθητο από τον προκάτοχό του, χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους διοικητές του πλοίου να ανιχνεύσουν εχθρικά αντικείμενα και απειλές δύο φορές μικρότερου μεγέθους και σε διπλάσια απόσταση από τα προηγούμενα ραντάρ. 

Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη πως τα βεληνεκή των εχθρικών όπλων και αισθητήρων έχουν αυξήσει σημαντικά την επικινδυνότητα των πλοίων επιφανείας του σήμερα.

Αν και η ερώτηση «είναι το Arleigh Burke Flight III το ισχυρότερο πολεμικό πλοίο του αμερικανικού στόλου σήμερα» είναι δύσκολο να απαντηθεί με ακρίβεια, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα αναβαθμισμένα αντιτορπιλικά διαθέτουν τα πιο προηγμένα ραντάρ ολόκληρου του στόλου επιφανείας των Αμερικανών.

Τα συστήματα ραντάρ του σκάφους μπορούν να ειδοποιήσουν για ένα τεράστιο εύρος απειλών, σε ικανοποιητικό χρόνο και από επαρκή απόσταση. Συνδέονται επίσης με μία ποικιλία οπλικών συστημάτων για γρήγορη ανταπόκριση σε εισερχόμενες απειλές. 

Για παράδειγμα, μπορούν να συνδεθούν με τους πυραύλους SM-3, οι οποίοι είναι αναχαιτιστικοί πύραυλοι βαλλιστικών απειλών επιφάνειας-αέρος των ΗΠΑ, μειώνοντας περισσότερο από ποτέ τον χρόνο που απαιτείται για να μεταφερθούν δεδομένα από τον αισθητήρα στο οπλικό σύστημα.