Στο ΓΕΑ η MBDA παρουσίασε σύστημα επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής - Στο μικροσκόπιο οι ASTER 30 και για την ΠΑΗ Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να εξετάζει όλες τις option για το επόμενο ελικόπτερό της

Στην Πολεμική Αεροπορία δεν σταματούν να κοιτάζουν και να ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα σε κάθε τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από την κοσμογονία που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο με τα Rafale και τα F-16 Viper, οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας τρέχουν την υπόθεση των ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τα γηρασμένα ΑΒ-205 και σε κάποια φάση στο μέλλον τα Super Puma που έχουν αρχίσει και φορτώνουν επικίνδυνα ώρες σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αεροδιακομιδών, βλέποντας ελικόπτερα όπως το Blackhawk, το AW 139 και το Η-225.

Παράλληλα έχουν στο μυαλό τους και το θέμα της αντικατάστασης των αντιαεροπορικών πυραύλων. Σε αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρειών «MBDA», κα. Annie-Kristina Ramon (Senior Executive), κ. Francois Moussez (Military Advisor) και «Thales», κ. Patrick Defranoux (VP, Country Director Greece and Cyprus), κ. Alex Ray (Senior Sales Manager), κ. Fernando Matos (Product Line Manager) και κ. Αθανάσιου Γεωργιάδη (Key Account Manager & Business Development Manager) με αρμόδιους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους των εταιρειών, των δυνατοτήτων του συστήματος Ground Based Air Defence (GBAD) που κατασκευάζουν.

Καλά πληροφορημένες πηγές μας μίλησαν ότι το σύστημα που παρουσιάστηκε είχε να κάνει με άμυνα περιοχής. Στην κατηγορία αυτή η MBDA έχει το σύστημα ASTER 30-SAMP/T. Μια κίνηση απόκτησής τους θα έδινε σημαντική ομοιογένεια στο ελληνικό οπλοστάσιο δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος θα εξοπλίζει τις φρεγάτες κλάσης «Κίμων» ενώ οι γνώσεις γύρω από το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολύ καλό να τις έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία καθώς υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον κατά καιρούς και από την Τουρκία.

Η MBDA αναφέρει πως: Το ASTER 30 SAMP/T είναι το κύριο, κινητό αντιαεροπορικό αμυντικό όπλο του 21ου αιώνα για την προστασία του θεάτρου επιχειρήσεων. Προστατεύει ευαίσθητες τοποθεσίες και αναπτυσσόμενες δυνάμεις από πυραυλικές απειλές (TBM, stand off, πυραύλους cruise, ARM) και αεροσκάφη, αντικαθιστώντας όλα τα υπάρχοντα συστήματα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς.

Το σύστημα ASTER 30 SAMP/T έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αεράμυνας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας (προβολή δύναμης, προστασία περιοχών υψηλής αξίας και προστασία περιοχής). Μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόνομη λειτουργία ή μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα συντονισμένο δίκτυο.

Το ASTER είναι ένας πύραυλος δύο σταδίων, μια ιδέα που οδηγεί στη μέγιστη αποτελεσματικότητα του σταδίου αναχαίτισης. Ο ενισχυτής στερεού προωθητικού εξασφαλίζει τη βέλτιστη διαμόρφωση της τροχιάς του πυραύλου προς την κατεύθυνση του στόχου και διαχωρίζεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την κατακόρυφη εκτόξευση. Μέχρι τα μέσα της πορείας του, το όπλο καθοδηγείται αδρανειακά, χρησιμοποιώντας ανανεωμένα δεδομένα στόχου που μεταδίδονται από τη μονάδα εμπλοκής μέσω του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών. Κατά τη φάση της πτήσης προς τον στόχο, η καθοδήγηση επιτυγχάνεται από έναν ηλεκτρομαγνητικό ενεργό αναζητητή που παρέχει μια ικανότητα υψηλής ακρίβειας σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Έχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων και ταχύτητα 4.5 mach