Ελληνικός Στρατός: Διαπραγματεύσεις και για ένοπλα γαλλικά UAV PatrollerΗ ανταπόκριση του DefenceReview.gr από τη γαλλική πρωτεύουσα στα πλαίσια του Paris Air Show 2023 κομίζει νέες αποκλειστικές πληροφορίες βάση των οποίων ο Ελληνικός Στρατός και η γαλλική εταιρεία SAFRAN βρίσκονται σε συζητήσεις και για την απόκτηση ένοπλης έκδοσης των γαλλικών UAV Patroller. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπογράφτηκε η σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών UAV Patroller με σκοπό να ενταχθούν στις Διαβιβάσεις του Ελληνικού Στρατού και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε Θράκη και Αιγαίο.

Το γαλλικό Patroller βρίσκεται σε φάση περαιτέρω τεχνολογικής ανάπτυξης με σκοπό να εξοπλιστεί με οπλικά συστήματα. Ήδη είναι έτοιμο να φέρει τέσσερις μικρού βεληνεκούς κατευθυνόμενες ρουκέτες ACULEUS της γαλλικής Thales μέγιστου βεληνεκούς των 6 χιλιομέτρων ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα εξετάζονται και νέες λύσεις στον τομέα των πυραυλικών συστημάτων με μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι ρουκέτες ACULEUS αξιοποιούνται εδώ και χρόνια από τα γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα Tiger.

Ο φόρτος των γαλλικών Patroller είναι ιδιαίτερα ευέλικτος. Ενδεικτικά μπορούν να φέρουν εξωτερικά pod με ατρακτίδια ρουκετών και παράλληλα με τις αποστολές στοχοποίησης να προσβάλουν και στόχους ευκαιρίας. Συνολικά κάθε Patroller μπορεί να φέρει έως και τέσσερις ρουκέτες ACULEUS με προοπτικές ο φόρτος να αυξηθεί.

Ένα ακόμη έκθεμα το οποίο τράβηξε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιτελών από Στρατό Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας στο Paris Air Show 2023 ήταν το νέο πρωτοεμφανιζόμενο γαλλικό UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance) με την ονομασία Aa’rok. Όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας Turgis & Gaillard το Aa’rok είναι ένα ένοπλο UAV βαριά φορτωμένο με μέγιστο φόρτων τεσσάρων βομβών τύπου AASM (Hammer) ή εναλλακτικά 16 βλήματα 16 όπως τα Hellfire, τα Brimstone, ή τα νέα της γαλλικής MBDA’s αντιαρματικά Akeron-LP. Συνολικά μπορεί να εξοπλιστεί με τρεις τόνους οπλικό φορτίο. Κύριο αισθητήρας είναι της γαλλικής Safran και συγκεκριμένα το Euroflir 610.

Ενσωματώνει έναν κινητήρα PT6 της Pratt & Whitney Canada μέγιστης ισχύος 1.200 ίππων και μπορεί να πετά για 24 συνεχώς. Για τις αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης το Aarok θα ενσωματώνει ραντάρ πολλαπλού ρόλου, ηλεκτροπτικό αισθητήρα, ενώ θα έχει και ικανότητα SIGINT.

Μπορεί να εκτελέσει αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης, επιτήρηση θαλάσσης, προσβολής στόχων (μεταξύ άλλων θα μεταφέρει και τις γαλλικές κατευθυνόμενες βόμβες Hammer), ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο αναμετάδοσης επικοινωνιών.