Οργή στη Ρωσία κατά Άγκυρας: "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία"-"Ο Ερντογάν διεκδικεί τη Μ. Θάλασσα"Σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης διαμηνύουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Ο Ερντογάν διεκδικεί τη Μαύρη Θάλασσα", διαμηνύουν Ρώσοι σχολιαστές στην κρατική τηλεόραση, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί ρωσοτουρκικής φιλίας και αποδεικνύοντας πως το Κρεμλίνο αξιοποιεί τις σχέσεις με την Άγκυρα μόνο στο βαθμό που ενισχύει το διχασμό του ΝΑΤΟ.

Σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης διαμηνύουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες είναι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Οι ηγέτες του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν παραμείνει μάλλον σιωπηλοί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα, όπου τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν για ένα βασικό όριο δαπανών 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, καθώς και για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.

Ενώ η διστακτικότητα των μελών να γίνει η Ουκρανία γρήγορα μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη για το Κρεμλίνο, ο Πούτιν μπορεί να έχει ένα άλλο πρόβλημα με τη μορφή ενός τεταμένου συμμάχου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής, απέσυρε τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Μόλις η σκανδιναβική χώρα ενταχθεί τελικά στο μπλοκ μαζί με τη Φινλανδία, το ΝΑΤΟ θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας από τους κύριους λόγους της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αρχικά οφειλόταν στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία;" ρώτησε η Ρωσίδα προπαγανδίστρια Όλγα Σκαμπέγιεβα τους συναδέλφους της στο Russia-1, σύμφωνα με ένα μεταφρασμένο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Twitter την Παρασκευή από τον Άντον Γκερασένκο, σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. "Υπάρχει και ο Ερντογάν που διεκδικεί τη Μαύρη Θάλασσα"

Η Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την απόφαση του Πούτιν και της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου -σταθεροποιώντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς οι μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαίνονται.

Στο βίντεο της Παρασκευής, ένας άλλος σχολιαστής πρότεινε επίθεση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. "Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι απλώς βάσεις του ΝΑΤΟ", ανταπάντησε ο Πετρ Τολστόι, ο οποίος απέρριψε την ιδέα της διεξαγωγής πολέμου με την Τουρκία. "Στη Βουλγαρία, οι πολίτες μας καταλαμβάνουν ολόκληρη την ακτή, θα αρχίσουν να δείχνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί, δεν είναι οι δυνάμεις με τις οποίες έχει νόημα να παίζουμε παιχνίδια".

Η Σκαμπέγιεβα, η οποία γέλασε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Τολστόι, ρώτησε στη συνέχεια: "Απλά πυροβολούμε;". Ο Τολστόι είπε ότι η επίθεση σε άλλες τοποθεσίες πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή στην Ουκρανία.

"Θα πυροβολούμε και θα πυροβολούμε", παρενέβη η Σκαμπέγεβα, η οποία τον Ιανουάριο εξέφρασε ανοιχτά το χαμηλό ηθικό στο εσωτερικό της Ρωσίας λόγω της αδυναμίας της χώρας να καταλάβει πλήρως τα ουκρανικά εδάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη έχουν παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία -το ΝΑΤΟ ενέκρινε πρόσφατα την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα "υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ", ένα πεδίο εφαρμογής που θα επεκταθεί εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως "εχθρό" κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι θα απαντήσει με κάθε αναγκαίο μέσο για την προστασία της ασφάλειας του έθνους με βάση το αποτέλεσμα της απόφασης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

"Η Ρωσία εκλαμβάνεται από αυτούς [τους ηγέτες του ΝΑΤΟ] ως εχθρός, ως αντίπαλος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, διότι πολλά από αυτά που έχουν ειπωθεί θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης προκειμένου να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια", πρόσθεσε.