Τα τουρκικά F-16 αναβαθμίζονται για να «αντιμετωπίσουν τα ελληνικά Rafale» – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της AselsanΗ Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, γνωστή και ως «Turkish Aerospace Industries» υπέγραψε δύο συμβάσεις, συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την τουρκική εταιρεία Aselsan, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών, με στόχο την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, οι συμβάσεις αυτές, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων και 789,2 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, υπεγράφησαν στις 13 Ιουλίου 2023, ωστόσο λίγες πληροφορίες και λεπτομέρειες έγιναν γνωστές αναφορικά με το περιεχόμενο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16. Ωστόσο, σύμφωνα με το Defense News, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ενός Τούρκου αξιωματούχου που εργάζεται στην υπηρεσία προμηθειών του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι συμβάσεις αυτές αφορούν αναβαθμίσεις στα παλαιότερα μαχητικά F-16 Block30.

Τι αναβάθμιση προβλέπεται
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση:

νέου υπολογιστή αποστολής.
νέου, εγχώριας κατασκευής, ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).
νέων λειτουργικών συστημάτων και avionics.
νέες έγχρωμες οθόνες στο πιλοτήριο.
νέου συστήματος αναγνώρισης IFF (Friend or Foe).
νέου αδρανειακού συστήματος πλοήγησης συστήματος.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο αυτές συμφωνίες αφορούν αφενός την προσπάθεια των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων να εξισορροπήσουν την αυξανόμενη αεροπορική υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την επιχειρησιακή λειτουργία και ανάπτυξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και αφετέρου την ένταξη της TAI και της Aselsan σε μελλοντικά έργα εκσυγχρονισμού F-16 με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία και λάβει την σχετική πιστοποίηση.

Η πώληση Viper στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Τουρκία ζήτησε την προμήθεια συστημάτων ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 μαζί με άλλες τεχνολογικές προσθήκες για 199 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Τους τελευταίους μήνες εντάθηκε η συζήτηση για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα υπό το πρίσμα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO με την έγκριση της Τουρκίας.

Στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση Μπάιντεν σε ανεπίσημη ενημέρωση προς το Κογκρέσο ανέφερε την πρόθεσή της να πουλήσει:

40 νέα μαχητικά F-16 Block 70/72 Viper,
κιτ εκσυγχρονισμού στην έκδοση Viper για 79 τουρκικά F-16
900 πυραύλους αέρος – αέρος
800 βόμβες, με το συνολικό «πακέτο» να κοστίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από: Defense News /