"Καμπανάκι" για Ελλάδα: Οι Τούρκοι παρουσίασαν POD ηλεκτρονικού πολέμου για τα UAV- Τι αλλάζει στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων;Οι Τούρκοι επιδιώκουν με το UAV EH POD να "μπλοκάρουν" τα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας μας από απόσταση, αδρανοποιώντας τα αρχικά σε μεγάλο βαθμό από τα Akıncı TİHA που θα τα φέρουν, προκειμένου να τα καταστρέψουν στη συνέχεια

Hτουρκική αμυντική βιομηχανία είναι γεγονός ότι έχει κάνει άλματα στον τομέα κατασκευής UCAV, drones kamikazi και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παράγοντας μια μεγάλη ποικιλία αλλά και ποσότητα αυτών για λογαριασμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αρχικά και εξάγοντας κάποια από αυτά σε άλλες χώρες.

Τα παραπάνω drones δύναται να αντιμετωπιστούν από τον αμυνόμενο είτε με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW) προκαλώντας την κατάρριψή τους ή την ανάληψη του ελέγχου τους, είτε με πυρά προκαλώντας την καταστροφή τους.

Στον ηλεκτρονικό πόλεμο έχουμε τα αντίμετρα από τον αμυνόμενο που προαναφέραμε, αλλά και τα αντι-αντίμετρα από τον επιτιθέμενο, προκειμένου να εξουδετερωθούν τα αντίμετρα του αμυνομένου.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει προβεί σε αγορά και αξιοποίηση anti-drone συστήματος και για τον σκοπό αυτό, επιχειρoύν να εγκαταστήσουν Pod ηλεκτρονικού πολέμου σε drones τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης, παρεμβάλλοντας παράλληλα πολλαπλούς "στόχους".  

Η πρώτη παρουσίαση του UAV EΗ POD της ASELSAN σε AKINCI TİHA
Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ το οποίο αναφέρει:

Το POD Electronic Warfare (EW), που αναπτύχθηκε από την ASELSAN για χρήση σε Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο IDEF'23. Το UAV EΗ POD θα μεγιστοποιήσει την ικανότητα αυτοάμυνας των συστημάτων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων έναντι διαφόρων συστημάτων ραντάρ και αεράμυνας. Εμφανιζόμενο στο μοντέλο AKINCI TİHA, το UAV EH POD τοποθετείται ως το επόμενο επίπεδο του προηγουμένως εξελιγμένου MINI EH POD της ASELSAN.

Το σύστημα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει, να διαγνώσει και να καταγράφει εκπομπές ραντάρ, έχει δυνατότητα παρεμβολής πολλαπλών στόχων. Το σύστημα pod, το οποίο μπορεί να επιτεθεί σε στόχους σε μεγάλα εύρη συχνοτήτων, προσφέρει δυνατότητα προστασίας 360 μοιρών στα συστήματα UAV. Το UAV EH POD, το οποίο μπορεί να παράγει πολύ υψηλή ισχύ εξόδου ανάλογα με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται και τις διαστάσεις του, παρέχει επίσης ευκολία ενσωμάτωσης σε διαφορετικές πλατφόρμες με τη συμπαγή δομή του.

Η δυνατότητα DRFM (Digital Radio Frequency Memory), η οποία είναι μία από τις εξαιρετικές δυνατότητες του UAV EH POD, προσφέρει στο σύστημα πολύ πιο αποτελεσματική ικανότητα ανάμειξης σε σύγκριση με το MINI EH POD.

Το σύστημα, το οποίο βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης πρωτοτύπου, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί αρχικά στο Akıncı TİHA. Το UAV EH POD, το οποίο ζυγίζει περίπου 40 κιλά, θα ενσωματωθεί σε διαφορετικά συστήματα UAV. Με τις αλλαγές που θα γίνουν στο POD στο μέλλον, στόχος είναι η ενσωμάτωση του συστήματος στο Bayraktar TB-2.

Το UAV EH POD μπορεί να καταστήσει τα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας σε μεγάλο βαθμό άχρηστα. Ξεχωρίζει ως σύστημα που μπορεί επίσης να εκτελέσει εμπλοκή συνοδείας για να υποστηρίξει κοντινές εναέριες πλατφόρμες όταν είναι απαραίτητο.

Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του MINI EH POD για τα Bayraktar TB-2
Το σύστημα MINI EH POD που αναπτύχθηκε από την ASELSAN ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή. Το MINI EH POD προσφέρεται σε διάφορους εγχώριους και διεθνείς πελάτες από την ASELSAN. Το σύστημα MINI EH POD, το οποίο έχει βάρος 11 κιλά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Bayraktar TB-2 ως μονό ή διπλό.

Κάθε σύστημα MINI EH POD προσφέρει 180 βαθμούς προστασίας στην πλατφόρμα μεταφοράς. Στη διαμόρφωση, όπου χρησιμοποιούνται δύο λοβοί, στραμμένοι προς τα πίσω και προς τα εμπρός, μπορεί να παρέχεται δυνατότητα προστασίας 360 μοιρών στα UAV. Αναφέρεται ότι το MINI EH POD έχει δοκιμαστεί έναντι διαφόρων συστημάτων αεράμυνας και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.

Ένα Bayraktar TB-2 με ενσωματωμένο MINI EH POD μπορεί να προσεγγίσει τα συστήματα αεράμυνας όσο πιο κοντά μπορεί για να αφήσει τα πυρομαχικά του.

Τι αλλάζει στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων; 
Οι Τούρκοι επιδιώκουν με το UAV EH POD να "μπλοκάρουν" τα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας μας από απόσταση, αδρανοποιώντας τα αρχικά  σε μεγάλο βαθμό από τα Akıncı TİHA που θα τα φέρουν, προκειμένου να τα καταστρέψουν στην συνέχεια. Ανάλογη θα είναι η προσπάθειά τους από μικρότερη απόσταση, με το σύστημα MINI EH POD, το οποίο παράγεται μαζικά και θα φέρεται από τα Bayraktar TB-2.

Τα παραπάνω έχουν επιπλέον ως σκοπό την αύξηση της επιβιωσιμότητας των τουρκικών UAV από τα φίλια anti-drone συστήματα.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι οι Τούρκοι θα αναπτύξουν στη συνέχεια τακτικές επίθεσης σμήνους drones, συνδυαστικά, όπου κάποια από αυτά θα έχουν UAV EH POD, κάποια MINI EH POD και τα ακολουθούντα αυτά, κανένα σύστημα (EW), αφού θα είναι ασφαλή μετά την εξουδετέρωση των δικών μας anti-drone συστημάτων που θα έχει ήδη προηγηθεί.

Εισήγηση
Πρότασή μας είναι ότι η χώρα μας ως απάντηση, θα πρέπει να προμηθευτεί ΑΜΕΣΑ προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου από σύμμαχες χώρες, ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ, τα οποία να έχουν επικάλυψη μεταξύ τους και τα οποία να προωθηθούν στους Σχηματισμούς σε Έβρο, νησιά και αεροδρόμια, σε πρώτο χρόνο.

Παράλληλα θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας να αλλάξει η δομή και οργάνωση σε επίπεδα μάχης μικρών κλιμακίων, Ομάδας-Διμοιρίας-Λόχου-Τάγματος, με την προσθήκη προσωπικού χειρισμού anti-drone όπλων μικρού βεληνεκούς.