Rafale M: 26 μαχητικά και 3 υποβρύχια Scorpene από την Γαλλία αγοράζει η Ινδία



Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έδωσε χθες Δευτέρα την αρχική έγκριση για την αγορά 26 μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale στη ναυτική έκδοση «M» και τριών υποβρυχίων Scorpene από τη Γαλλία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Οι προτάσεις θα σταλούν τώρα στο συμβούλιο εξαγορών άμυνας, το κορυφαίο όργανο προμηθειών της χώρας, και αργότερα στο κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο για έγκριση. Η συμφωνία πιθανόν να ανακοινωθεί επίσημα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα.

Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα λάβει 22 μονοθέσια αεροσκάφη Rafale Marine μαζί με τέσσερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Μία μοίρα (18 μαχητικά) θα επιχειρεί από το αεροπλανοφόρο INS Vikrant και τα υπόλοιπα 8 θα εδρεύουν στην βάση της Γκόα ως εφεδρικά.

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό προτίμησε τα Rafale έναντι των αμερικανικών μαχητικών F/Α-18 E/F Super Hornet στον διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών που θα αναπτύσσονται με το νέο ινδικό αεροπλανοφόρο INS Vikrant, προς αντικατάσταση των παλαιών ρωσικών μαχητικών MiG-29. Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διαθέτει ήδη 36 «ριπές ανέμου».

Όσον αφορά τα υποβρύχια, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία Mazagon στη Βομβάη. Επίσης, όπως είχε γράψει το Onalert, η Ινδία και η Γερμανία βρίσκονται σε συνομιλίες για μια συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων για την αγορά υποβρυχίων από την Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS).

Mε πληροφορίες από: Reuters, The Economic Times