Προσλήψεις 150 περίπου Συνοριοφυλάκων έρχονται σε Ροδόπη και ΚαβάλαΣτο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, στους συνοριοφύλακες αλλά και στην FRONTEX μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ

Αναφέρθηκε ειδικά στο μεταναστευτικό ασκώντας κριτική στην Ευρώπη και στον FRONTEX, τονίζοντας ότι είναι καιρός πλέον η ΕΕ να αποκτήσει ξεκάθαρη πολιτική μετανάστευσης και σημείωσε ότι ο Frontex οφείλει να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε να αποφεύγεται η διακίνηση μέσω σαπιοκάραβων, όπως συνέβη με το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα έξω από την Πύλο, το οποίο βούλιαξε σε λιγότερο από ένα λεπτό.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εφαρμόζει μια αμφίσημη στρατηγική, από την μια ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, τελικά, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολιτική επιβραβεύει στην πράξη τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κυρίως προς την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης από το 2020. Πρέπει η Ευρώπη, λοιπόν, να καταλήξει σε τέτοιες σημαντικές πολιτικές».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι την άλλη εβδομάδα μαζί και με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη, θα συμμετάσχουν στην Ισπανία στο ανεπίσημο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που και πάλι θα βάλει τη μετανάστευση στην ατζέντα της συζήτησης.

Επίσης ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη και επανέλαβε ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναπρόσληψή των συνοριοφυλάκων έως το 2027, ώστε να λήξει το καθεστώς αβεβαιότητας.

Αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας και ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. Ο φράχτης, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και από πόρους της ΕΕ.

ΠΗΓΗ   focustonevro.gr