Διευκρινίσεις του υπ. Άμυνας για τα τάμπλετ στους φαντάρουςΤο ποσό που αντιστοιχεί στα 50.000 τάμπλετ  είναι, περίπου, 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ η συσκευή, η οποία μάλιστα δεν θα καλύψει τις ανάγκες μονάχα μιας σειράς στρατεύσιμων, αλλά και αρκετών άλλων που θα ακολουθήσουν

Σειρά αλλαγών έρχονται στη στρατιωτική θητεία από το 2024, με τις βασικές εξ αυτών να αφορούν στη διαδικτυακή εκπαίδευση των στρατιωτών, την επιμόρφωση για την αντιμετώπιση απειλών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (όπως οι πλημμύρες και οι φωτιές) ή τα φυσικά φαινόμενα (όπως οι σεισμοί). Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλοι οι οπλίτες θητείας αμέσως μετά την κατάταξή τους θα λαμβάνουν δωρεάν ένα τάμπλετ όπου θα συμπληρώνουν πληροφορίες για το ακαδημαϊκό και το εργασιακό τους προφίλ, τις γραμματικές γνώσεις τους και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τις δεξιότητες και τις επιδιώξεις τους.

Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία έκαναν λόγο για συνολικό προϋπολογισμό άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 10.000 τάμπλετ, βάσει των οποίων, μάλιστα, η αξία του κάθε τάμπλετ ξεπερνά τις €5.500, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκαν, παρέχοντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ο προϋπολογισμός των περίπου 50 εκατομμυρίων αφορά σε 50.000 τάμπλετ και όχι σε 10.000, όπως έχει γραφτεί. Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο προϋπολογισμός αυτός δεν σχετίζεται μόνο με τις υπολογιστικές συσκευές, αλλά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγγραφή των άνω των 200 μαθημάτων για τους οπλίτες, τις χιλιάδες πιστοποιήσεις κλπ.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται, είναι πως το ποσό που αντιστοιχεί στα 50.000 τάμπλετ  είναι, περίπου, 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ η συσκευή, η οποία μάλιστα δεν θα καλύψει τις ανάγκες μονάχα μιας σειράς στρατεύσιμων, αλλά και αρκετών άλλων που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον, τονίζουν πως τα συγκεκριμένα κονδύλια χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν σχετίζονται με τις αμυντικές δαπάνες.