Για να μην ξεχνάμε με ποιους κάνουμε διάλογοΓράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

Στις 14 Αυγούστου του 1974 οι Τούρκοι εισβολείς στην Κύπρο εκτέλεσαν 18 άοπλους αιχμαλώτους .
Ο 23χρονος Ιωάννης Παπαγιάννη που φαίνεται στη φωτογραφία γονατιστός  έφθασε στην Κύπρο στις 17 Ιουλίου από την Αγγλία όπου σπούδαζε, για να καταταχθεί στην Εθνική Φρουρά και να υπερασπιστεί την Κύπρο από την τουρκική εισβολή. Πολέμησε στην επαρχία Αμμοχώστου και έπεσε αιχμάλωτος των Τούρκων. Μαζί του ήταν άλλοι 18 συμπολεμιστές του.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται γονατιστός με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Ένας Τούρκος στρατιώτης του ανάβει το τσιγάρο και ένας άλλος τον φωτογραφίζει. Όπως αποδείχτηκε αργότερα αυτή ήταν μια κίνηση εικονικής μεγαλοψυχίας. Ο Τούρκος φωτογράφος συνελήφθη λίγο αργότερα από Έλληνες μαχητές και όταν εκτυπώθηκε το φιλμ όλοι συγκλονίστηκαν. Είδαν τον Παπαγιάννη με αναμμένο τσιγάρο να καπνίζει. 

Το φιλμ αυτό τόνωσε την ελπίδα ότι οι αιχμάλωτοι βρίσκονταν κάπου ζωντανοί. Έτσι τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε διεθνής εκστρατεία για των εντοπισμό των αγνοούμενων της Κυπριακής τραγωδίας. Μέχρι τότε η ελπίδα των συγγενών του Γιάννη από το Νέο Χωριό Κυθρέας και των άλλων στρατιωτών, ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες, δεν είχε σβήσει. 

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την λήψη της φωτογραφίας βρέθηκε ένα πηγάδι με οστά στο Τζιάος της Αμμοχώστου. Ακολούθησε ταυτοποίηση του DNA και το συμπέρασμα ήταν ότι ο Γιάννης Παπαγιάννης και οι 18 συμπολεμιστές του εκτελέστηκαν εκεί το 1974 και ρίχτηκαν στο πηγάδι που μετατράπηκε σε ομαδικό τάφο. 

Ο επίλογος γράφτηκε στις 14 Αυγούστου 2009 όταν έγινε η κηδεία του Ιωάννη Παπαγιάννη και των άλλων υπερασπιστών της Αμμοχώστου. ΑΘΑΝΑΤΟΙ