Νέα σελίδα στις σχέσεις Αιγύπτου – ΤουρκίαςΟ πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη συντονισμού και εργασίας για την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές, γράφει αραβικό δημοσίευμα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί, τόνισαν τη σημασία της εργασίας για την προώθηση της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και την οικοδόμηση απτής προόδου για την επανέναρξη διάφορων μηχανισμών διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο εκπρόσωπος είπε, σε δήλωσή του, ότι ο Αλ Σίσι και ο Ερντογάν εξέφρασαν «την επιθυμία τους να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία, ως μια καθιερωμένη στρατηγική προσέγγιση, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, κοινού ενδιαφέροντος και ειλικρινών προθέσεων, και με τρόπο που να συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διακόπηκαν μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2013… ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε δέκα χρόνια μετά, μόλις τον περασμένο Μάρτιο την επανέναρξη των πρώτων διπλωματικών επαφών της με το Κάιρο.

Η 18η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20 ξεκίνησε χθες, Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

Οι ηγέτες έχουν προγραμματιστεί να συζητήσουν τα πιο σημαντικά διεθνή ζητήματα, την επιτάχυνση της συλλογικής προόδου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προώθηση της δράσης για το κλίμα και την επίτευξη ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, εν μέσω ευρείας συμμετοχής από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά σύνοδος κορυφής της ομάδας, από την οποία θα απουσιάζει ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά τις συνόδους κορυφής στην Ιταλία το 2021 και τις συνόδους κορυφής στην Ινδονησία του 2022. Είναι επίσης η πρώτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ομάδας από η οποία απουσιάζει ο Κινέζος Πρόεδρος, παρά μια σειρά επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο την τελευταία περίοδο.

The Hellenic Information Team