Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ζητάει από τον Ρ.Τ.Ερντογάν να μην διαπραγματευτεί με την ΕλλάδαΟ θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί -ναύαρχος ε.α. προκαλεί με τις… συμβουλές του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο δίκτυο TGRT, ο Γιαϊτζί ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μην «καθίσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν η χώρα μας «δεν συμμορφωθεί με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων» όπως βέβαια τις ερμηνεύει ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν μάλιστα, του ζήτησε να μην κάνει βήμα πίσω, από τις σκληρές θέσεις που είχε διατυπώσει παλαιότερα για την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, αλλά και για διεκδίκηση νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με «γκρίζο» -σύμφωνα με την Τουρκία- καθεστώς.

Παρουσιάζοντας σχετικό απόσπασμα της εκπομπής ο λογαριασμός του Τουρκικού Ναυτιλιακού και Παγκόσμιου Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στα κοινωνικά δίκτυα, που ο Γιαϊτζί διευθύνει, σχολιάζει με νόημα: «Μην κάθεστε στο τραπέζι με την Ελλάδα χωρίς να συμμορφωθεί με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων. Το Τουρκικό Έθνος δεν έχει πια ούτε μια ίντσα πατρίδα γη ούτε μια σταγόνα νερό πατρίδας να δώσει στην Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις εκτός εάν η Ελλάδα παραιτηθεί από τους ισχυρισμούς και τις παραβιάσεις της».

Καταλήγοντας η προκλητική ανάρτηση ζητάει από τον πρόεδρο Ερντογάν να μην παραιτηθεί της «ξεκάθαρης στάσης» που κράτησε στο παρελθόν απέναντι στην Ελλάδα για την «στρατιωτικοποίηση και τον οπλισμό νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και τις ελληνικές απόπειρες εισβολής εναντίον των EGAYDAAK» Δηλαδή νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που η Τουρκία επιδιώκει να «γκριζάρει».