Αύξηση κόστους αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 ViperΚατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη και κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Αύξηση κόστους αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η αύξηση του κόστους -επιπλέον του συμβατικού- αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper, όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα, στη βάση παλαιότερων ερωτήσεών μας, αναφορικά με τη χρήση νέου σχετικού λογισμικού στα Α/Φ F-16 Viper για να λειτουργεί το Radar σε συνεργασία με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το επιπλέον του συμβατικού κόστος και το ενδεχόμενο επηρεασμού του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι, 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper με κόστος σύμβασης περίπου 1,2 δισ. €, ενώ αμφίβολη παραμένει η αύξηση του ύψους του κόστους του προγράμματος, μετά την υπογραφή της σύμβασης, για την επίλυση της συμβατότητας μεταξύ του νέου Radar τύπου AESA, που θα τοποθετηθεί στα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16, με το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. 

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προγραμματίζεται νέο λογισμικό στα αεροσκάφη F-16 Viper για να λειτουργεί το Radar σε συνεργασία με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. 

Μέσω των υπ’ αριθμ. 8033/7.7.20 και 816/20.10.20 ερωτήσεων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ άλλων, είχε θέσει το ερώτημα προς την κυβέρνηση «Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα της συμβατότητας του νέου Radar τύπου AESA με το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας;». Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μόνο σαφής δεν ήταν, αφού απάντησε ότι στην παρούσα φάση, οι αμερικανικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, με σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης διαλειτουργικότητας του συστήματος αυτοπροστασίας με το νέο Radar.

Δεδομένου ότι, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper, σε συνδυασμό με την χρονική του διάρκεια, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιχειρησιακή λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεδομένου ότι, η συνεργασία του Radar με το σύστημα αυτοπροστασίας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για το αξιόμαχο του αναβαθμισμένου F-16.

Δεδομένου ότι, ενδεχόμενη καθυστέρηση του προγράμματος πέραν του 2028 θα δημιουργήσει θέμα επιχειρησιακής εκμετάλλευσης του αεροσκάφους, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του όπλου, σε συνδυασμό με τις νέες προηγμένες επιχειρησιακές τεχνολογικές εξελίξεις που ενδεχομένως θα το καταστήσουν μη αποτελεσματικό με τα νέα δεδομένα.

Δεδομένου ότι, για άλλη μία φορά κατόπιν εορτής, εκτός αρχικού προγραμματισμού, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει αυξημένο κόστος, επιπλέον του συμβατικού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Η ασυμβατότητα Radar και συστήματος αυτοπροστασίας που οδηγεί σε πρόσθετο κόστος πότε έγινε γνωστή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

2. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα της συμβατότητας του νέου Radar τύπου AESA με το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας;

3. Ποιο είναι το επιπλέον του συμβατικού κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Viper;

4. Θα επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Viper;