"Σανό" ταΐζουν οι Τούρκοι τους Ουκρανούς! Θα κατασκευάσουν drones ΤΒ-2 και UCAV AKINCI 1,5 χρόνο από τώρα όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσειΗ Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει ακόμη παρά πέρα αναφορικά με την κατασκευή drones για λογαριασμό της Ουκρανίας στο έδαφός της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο κατασκευής όχι μόνο των ΤΒ2 ΒΑΥRAKTAR, αλλά και του  Akinci UCAV, προσδίδοντας  πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στο Κίεβο, χάρη στην εμβέλεια δράσης τους 5500 χλμ

Η συνεργασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας με την αντίστοιχη της Ουκρανίας είναι γνωστή,  ιδίως στον τομέα των drones με την BAYKAR να προβαίνει στην δημιουργία  εργοστασίου της στην Ουκρανία για κατασκευή των Bayraktar TB2

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί άρθρο Βουλγαρικού Διεθνούς ΜΜΕ σύμφωνα με το οποίο," η τουρκική στρατιωτική εταιρεία Baykar Makina δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει στις Αμυντικές Δυνάμεις της Ουκρανίας τα πολλά υποσχόμενα drones  Bayraktar Akinci", επισημαίνοντας:

"Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής Χαλούκ Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στο Radio Svoboda. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία του επενδύει ενεργά στο ουκρανικό κράτος, χτίζοντας το εργοστάσιο μάχης UAV και το Bayraktar TB2, για το οποίο οι Ουκρανοί συνθέτουν ακόμη και τραγούδια, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο επιχειρηματία, η τοπική εταιρεία Baykar προμηθεύει ενεργά τέτοια drones στην Ουκρανία. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από μια ομάδα 50 ατόμων που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. «Τα drones μας χρησιμοποιούνται ενεργά στο πεδίο της μάχης », εξήγησε ο Bayraktar.

Το θέμα είναι υπό εξέταση
Παράλληλα, σχετικά με το UAV Akinci, ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ακόμη υπό εξέταση. "Ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει καλά τι παράγουμε και σε τι επενδύουμε. Επομένως, το σχέδιό μας είναι να κατασκευάσουμε όλα τα συστήματα που έχουμε εδώ", πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής της Baykar Makina λέει ότι σήμερα η εταιρεία μπορεί να παράγει πλήρως όχι μόνο το "Bayraktary" αλλά και το Akinci στην Ουκρανία. Για αυτό, υπάρχουν σχετικές κρατικές εξουσιοδοτήσεις στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας που ελήφθησαν από την τουρκική κυβέρνηση.

«Αυτό δείχνει πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίηση. Και η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα που έχει τέτοια άδεια.Γι' αυτό το θέμα του Ακιντζί αναθεωρείται, αυτό μπορώ να πω για αυτό», κατέληξε ο Χαλιούκ Μπαϊρακτάρ.

Το Akinci δεν είναι TB2
Σημειώστε ότι το Bayraktar Akinci είναι ένα τουρκικό UCAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης), το οποίο έχει ταυτόχρονα έναν ουκρανικό κινητήρα AI-450 που αναπτύχθηκε από την κρατική επιχείρηση «Ivchenko-Progress».

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, κατάφερε να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση 140 χιλιομέτρων, μετά την οποία προσγειώθηκε με επιτυχία στο σημείο απογείωσης. Το drone δοκίμασε για πρώτη φορά έναν υπερηχητικό κατευθυνόμενο πύραυλο İHA-230.

Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη παραγγείλει τα πιο εξελιγμένα UCAV Akinci από την Τουρκία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε την άνοιξη του 2023, αλλά ο αριθμός των παραδόσεων παραμένει μυστικός.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Halyuk Bayraktar επισκέφθηκε το πρώτο διεθνές φόρουμ της αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία, το οποίο συγκέντρωσε εκπροσώπους κορυφαίων κατασκευαστών όπλων από δεκάδες χώρες στο Κίεβο. Η εκδήλωση ανακοίνωσε τη δημιουργία της Defense Investment Alliance, στην οποία συμμετείχαν 38 εταιρείες από 19 χώρες.

Διαφορές αποστολών TB2 και Akinci UCAV
Τα Bayraktar TB2 και Akinci είναι και τα δύο τουρκικά drones, αλλά έχουν αρκετές βασικές διαφορές.

Μία από τις κύριες διαφορές τους είναι το μέγεθος και η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου. Το Bayraktar TB2 είναι ένα μικρότερο drone με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 650 κιλά, ενώ το Akinci είναι ένα μεγαλύτερο drone με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 4.500 κιλά.

Επίσης, το Bayraktar TB2 έχει μέγιστη αυτονομία γύρω στα 150 χιλιόμετρα και αντοχή έως και 24 ώρες. Από την άλλη, το Akinci έχει σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία έως και 5.500 χιλιόμετρα και αντοχή έως και 24 ώρες.

Το Bayraktar TB2 χρησιμοποιείται κυρίως για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), καθώς και για τη διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με τα πυρομαχικά του. Από την άλλη πλευρά, το Akinci έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα πιο ευέλικτο και προηγμένο drone, ικανό να εκτελεί ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένου ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριών σημάτων και μάχης αέρος-αέρος.

Τεχνολογικές διαφορές  TB2 και Akinci UCAV
Το Bayraktar TB2 είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρο-οπτικών και υπέρυθρων καμερών, καθώς και ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, που του επιτρέπει να συλλέγει πληροφορίες και να πραγματοποιεί χτυπήματα ακριβείας.

Το Akinci, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια πιο προηγμένη σουίτα αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ μεγαλύτερου συνθετικού διαφράγματος, ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης και δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Διαθέτει επίσης πιο ισχυρό κινητήρα, που του επιτρέπει να φτάσει σε υψηλότερες ταχύτητες και υψόμετρα σε σύγκριση με το Bayraktar TB2.

Πολεμική εμπειρία του Akinci
Το Akinci UCAV έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε μάχη τον Ιούλιο του 2020 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το drone έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών, επιτήρησης και ικανότητας αναγνώρισης στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιτυχία του Akinci UCAV ήταν αξιοσημείωτη. Τα προηγμένα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητές του έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε καταστάσεις μάχης. Η μεγάλη αντοχή του drone, η υψηλή χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και η ικανότητα μεταφοράς διαφόρων τύπων πυρομαχικών το έχουν καταστήσει πολύτιμο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Τα χτυπήματα ακριβείας του έχουν συμβάλει στην επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εκτός από τις μάχιμες αποστολές του στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Akinci UCAV έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιχειρήσεις. Έχει αναπτυχθεί σε αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, σε επιχειρήσεις συνοριακής ασφάλειας και σε αποστολές επιτήρησης.

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του drone του επέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σενάρια, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάχης."

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει ακόμη παρά πέρα αναφορικά με την κατασκευή drones για λογαριασμό της Ουκρανίας στο έδαφός της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο κατασκευής όχι μόνο των ΤΒ2 ΒΑΥRAKTAR, αλλά και του  Akinci UCAV, προσδίδοντας  πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στο Κίεβο, χάρη στην πολύ μεγάλη  εμβέλεια δράσης τους 5500 χλμ και τον πολύ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών που μπορεί να φέρει (μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 4.500 κιλά).

Ωστόσο υπάρχει μια πολύ σημαντική πλην καθοριστική  λεπτομέρεια αναφορικά με την χρήση των παραπάνω drones εναντίον της Ρωσίας,  που θα κατασκευαστούν στην Ουκρανία.

Αυτή είναι ότι το εργοστάσιο κατασκευής τους θα περατωθεί σε 1,5 χρόνο από σήμερα, οπότε και θα αρχίσει η παραγωγή τους.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τότε θα έχει περατωθεί, οπότε στην πράξη θα αποδειχθεί "άνθραξ ο χρυσός" που  τόσο γενναιόδωρα προσφέρουν οι Τούρκοι στους Ουκρανούς, αναφορικά με την χρήση ΤΒ2 ΒΑΥΡΑΚΤΑR και  AKINCI  που θα κατασκευάσουν, κατά των Ρώσων.