Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια-Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοιΣεισμός: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» την Εύβοια - Έντονα αισθητή η δόνηση στην Αττική - Πώς είναι η κατάσταση στο Μαντούδι

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην Εύβοια από τον μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να βγούν στους δρόμους.

Μάλιστα η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην Αττική και είχε και αρκετά μεγάλη διάρκεια.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε ανησυχία με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο να προκείται για τον κύριο σεισμό κι ενώ η μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή είναι έντονη.

Πάντως στο Μαντούδι Ευβοίας οι πάντες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι μαθητές παραμένουν στα προαύλια των σχολείων τους και εξετάζεται διακοπή των σημερινών μαθημάτων.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο όπως τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι αναλυτικές οδηγίες προστασίας που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού παρέθεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά και το σημερινό συμβάν

Λέκκας: Μπορεί να είναι η οροφή αλλά ας περιμένουμε
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή».

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον ισχυρό σεισμό: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος»
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «το μέγεθος ήταν 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια. Ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερης εντάσεως, μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια, την Αττική και την κεντρική Ελλάδα, πράγμα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, θα χρειασθούμε περισσότερα στοιχεία. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες ή μέχρι αύριο το πολύ, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτό το θέμα, δηλαδή εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, σε επικοινωνία με το Newsbomb.gr.

Μαντούδι: «Στα προαύλια των σχολείων οι μαθητές - Δεν έχουν καταρρεύσει κτήρια»
Την κατάσταση που επικρατεί στο Μαντούδι Ευβοίας μετά τον μεγάλο σεισμό Ρίχτερ περίεγραψε στο Newsbomb.gr ο Νίκος Σκουμπρής προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.

Το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπίζεται μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μαντούδι με αποτέλεσμα να γίνει πολύ έντονα αισθητός και στην περιοχή να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

«Δεν υπάρχουν αναφοράς για κτήρια που έχουν καταρρεύσει», τόνισε αρχικά ο κ. Σκουμπρής προσθέτοντας ότι ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν πως υπάρχον πολλά πεσμένα αντικείμενα μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός» συμπλήρωσε ο κ. Σκουμπρής κι ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους.

Σε ότι αφορά τα σχολεία δόθηκε εντολή να εφαρμόσουν το τοπικο σχέδιο για τον σεισμό κι ενώ οι μαθητές παραμένουν στα προαύλια. «Εκρεμμεί απόφαση για διακοπή μαθημάτων», σημείωσε ο κ. Σκουμπρής.

newsbomb.gr