Πού βρισκόμαστε όσον αφορά AAV7A1 και M2 Bradley;Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στάση αναμονής, επικρατεί από τα Γενικά Επιτελεία όσον αφορά τα αιτήματα και κρούσεις που έχουν γίνει προς τις ΗΠΑ, για την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού, ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες και υφιστάμενα κενά.

Τα κυριότερα προγράμματα που αφορούν το ΓΕΣ, είναι αυτό των Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 και το αίτημα παραχωρήσεως Tεθωρακισμένων Oχημάτων Mάχης M2 Bradley. Ως προς το πρώτο, το οποίο έχει ήδη διέλθει της διαδικασίας εγκρίσεως από την Βουλή και αναμένεται η αποδοχή της σχετικής LOA, παρουσιάζεται καθυστέρηση που σχετίζεται με την δημοσιονομική κατάσταση και την πολιτική πειθαρχίας. 

Ήδη το ΥΠΕΘΑ έχει καθυστερήσει την καταβολή δόσεων αποπληρωμής σε προγράμματα όπως των φρεγατών FDI HN (εφέτος 418 εκατ. € περίπου) αναμένοντας την αποδέσμευση κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική LOA GR-P-SCO για τα AAV7A1 που παραλήφθηκε τον παρελθόντα Ιούλιο, τυπικώς ισχύει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, εξετάζεται η εμπλοκή της BAE Systems στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς το Σώμα Πεζοναυτών που έχει αναλάβει μέχρι τώρα την υλοποίηση, υπάρχουν ερωτηματικά κατά πόσο θα έχει ως φορέας υποστηρικτικό ρόλο στον Ελληνικό Στρατό, σε ζητήματα που άπτονται της υποστηρίξεως του οπλικού συστήματος σε βάθος χρόνου. Για την συγκεκριμένη πτυχή, υφίσταται το ενδεχόμενο τροποποιήσεως της LOA.