Ραγδαία κλιμάκωση-Ιορδανικά άρματα κινούνται στα σύνορα με το Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ ανέπτυξε drones καμικάζι25 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο στο τελευταίο 10λεπτο, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός σήμερα-Ο Νετανιάχου θέλει να εξουδετερώσει το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ μετά την Χαμάς

Αιφνιδιαστική κλιμάκωση έχουμε στο μέτωπο του Βόρειου τομέα στο Ισραήλ προς τον Λίβανο, ενώ οι Ιορδανοί μετακινούν μονάδες τεθωρακισμένων στα σύνορα με το Ισραήλ, φοβούμενοι πιθανόν κύμα Παλαιστινίων προσφύγων.  

Αρχικά, περίπου 25 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο στο τελευταίο 10λεπτο, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός σήμερα.

“Περίπου 25 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ πριν από λίγο, για αυτό ήχησαν οι σειρήνες στις βόρειες κοινότητες Σάσα (Sassa) και Στχτούλα) Shtula.

Όλα τα βλήματα κατέληξαν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τα σημεία εκτόξευσης των πυραύλων με πυροβολικό, ενώ  τώρα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει νέα όπλα και τακτικές μαζί με  drones καμικάζι και πύυραύλους«Burkan»

Η λιβανέζικη οργάνωση στον τελευταίο γύρο μαχών με το Ισραήλ, παρά την περιορισμένη εμπλοκή της στον πόλεμο στη Γάζα, περιορίζεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ.

Ενώ επί του παρόντος χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό ποσοστό ενός μεγάλου οπλοστασίου, τα όπλα και οι τακτικές της Χεζμπολάχ μπορεί να γίνουν φονικά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού  του Ισραήλ, εάν διευρυνθεί το εύρος της σύγκρουσης, αφήνοντας χώρο για πιθανές εκπλήξεις από μέρους τους.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε μια «ποσοτική κλιμάκωση στον αριθμό των επιχειρήσεων και στον τύπο των όπλων που χρησιμοποιούνται».

«Για πρώτη φορά έχουν αναπτυχθεί drones καμικάζι και πύραυλοι «Burkan» βάρους 300 κιλών και μισού τόνου», αποκάλυψε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, έχουν σχεδιαστεί σχέδια και στρατηγικές για την είσοδο στην εισβολή των Ισραηλινών στην Γάζα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προετοιμασίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Οι επικεφαλής της Λιβανέζικης οργάνωσης συνδέουν την πιθανότητα μετάδοσης του πολέμου με την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουσή τους στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βασίζονται κυρίως σε drones.
Επιπλέον, προηγμένοι πύραυλοι Burkan έχουν εισαχθεί στην εξίσωση για πρώτη φορά.

Ο Ριάντ Καχγουέι (Riad Kahwaji), ο οποίος ηγείται του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ανάλυσης της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA) στο Ντουμπάι, επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Burkan, ο καθένας από τους οποίους φέρει κεφαλή άνω των 100 κιλών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας για επιθέσεις και κατασκοπεία, τονίζοντας ότι η τακτική των συντονισμένων επιθέσεων, που εξαπολύονται από διάφορα μέτωπα, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, που δημιουργεί πρόσθετους στόχους για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Χεζμπολάχ επιχειρεί επί του παρόντος να πολεμήσει με συμβατικό στρατιωτικό στυλ, όντας  σε μειονεκτική θέση, καθώς το Ισραήλ έχει εναέρια υπεροχή, επιτρέποντάς της να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατιωτών της.

Το σίγουρο είναι ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να καταστρέψει και την Χεζμπολάχ, ή τουλάχιστον να εξουδετερώσει μεγάλο του οπλοστασίου της, το οποίο απειλεί το Ισραήλ.