Αμερικανικός Στρατός: Το 2024 θα αρχίσουν να εντάσσονται επιχειρησιακά σε μονάδες τα νέα τυφέκια και πολυβόλα των 6,8 χιλιοστώνΟ Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τα νέα τυφέκια και πολυβόλα των 6,8 χιλιοστών, του προγράμματος NGSW (Next Generation Squad Weapon) θα αρχίσουν να εντάσσονται επιχειρησιακά σε μονάδες του Στρατού το 2024, μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες δοκιμές. Το τυφέκιο είναι γνωστό ως M-7, ενώ το πολυβόλο ως M-250, αμφότερα φέρουν το σύστημα ελέγχου πυρός M-157. Το M-7 θα αντικαταστήσει το M-4, ενώ το M-250 το M-249 SAW (Squad Automatic Weapon). Το πρόγραμμα NGSW κέρδισε η SIG Sauer, ενώ το σύστημα ελέγχου πυρός είναι της Vortex. Το πρόγραμμα διεκδικούσαν η SIG Sauer, η General Dynamics και η AAI Textron.

Η φιλοσοφία πίσω από την επιλογή του διαμετρήματος των 6,8 χιλιοστών είναι ο συγκερασμός των διαμετρημάτων 5,56 και 7,62 χιλιοστών. Ο Αμερικανικός Στρατός μελέτησε για αρκετά χρόνια το θέμα του διαμετρήματος, ιδιαίτερα τα συμπεράσματα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και τελικά κατέληξε στο διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών έχει καλύτερη απόδοση, ακρίβεια, θανατηφόρο πλήγμα και έλεγχο σε σχέση με το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών. Το 5,56 έχει θανατηφόρο εύρος περίπου 300 μέτρων, έναντι των 600 μέτρων του 6,8. Παράλληλα, το φυσίγγιο των 6,8 χιλιοστών είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το φυσίγγιο των 7,62 χιλιοστών, κατά 25-30%, κάτι που συμβάλει στη μείωση του φόρτου μάχης του στρατιώτη.

Η εμπειρία στο Αφγανιστάν έδειξε στους Αμερικανούς ότι οι εμπλοκές και η ανταλλαγή πυρών θα γίνεται από μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο Αφγανιστάν το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη μέση απόσταση της ανταλλαγής πυρών. Οι μελέτες του Αμερικανικού Στρατού έδειξαν ότι το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών είναι το καταλληλότερο. Αλλά από μόνο του δεν θα έκανε τη διαφορά. Έτσι αποφασίστηκε η υιοθέτηση του συστήματος ελέγχου πυρός, η χρήση του οποίου θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη μεγαλύτερη ευστοχία σε μεγαλύτερες αποστάσεις.