Η Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε την διεξαγωγή της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ το 2024 και η «ξοφλημένη» τουρκική την εναέρια αστυνόμευση στη ΡουμανίαΣε άσκηση στην Ιταλία, η Τουρκία θα συμμετάσχει με μαχητικά και η Ελλάδα ως παρατηρητής

ΗΕλλάδα όπως έχει γίνει σχετικά γνωστό εδώ και κάποιες ημέρες θα είναι ο χώρος που θα διεξαχθεί το 2024 η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ με τη κωδική ονομασία Ramstein Flag 2024. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της τεράστιας αίγλης που έχει αποκτήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με πολύ κόπο και μόχθο των στελεχών της είναι η αλήθεια.

Ωστόσο την ίδια στιγμή η Τουρκία που θεωρητικά για πολλούς είναι με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ, το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει σημαντικές αποστολές στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Τελευταία από αυτές τις αποστολές είναι η προωθημένη αποστολή του Air Policing στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας.

Η Ρουμανία φιλοξενεί συμμαχικά αποσπάσματα μαχητικών από το 2014, όταν τα μέτρα διασφάλισης του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία εισήγαγαν ενισχυμένη εναέρια αστυνόμευση για να καταδείξουν την παρουσία και τη δέσμευση της Συμμαχίας κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας.

Η ρουμανική Πολεμική Αεροπορία από τότε εκτελεί τακτικά αποστολές με τα αποσπάσματα που έχουν αναπτυχθεί και εξασφάλισε τη νόμιμη αποστολή παροχής συλλογικής άμυνας υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Εκτός από τα τουρκικά F-16 που αναπτύσσονται στην αεροπορική βάση Borcea, γερμανικά Eurofighters βρίσκονται επί του παρόντος στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu κοντά στην Κωνστάντζα και ένα γαλλικό σύστημα εναέριας και αντιπυραυλικής άμυνας MAMBA επιχειρεί από το Capu Midia. 

Σε συνδυασμό με ρουμανικά μαχητικά αεροσκάφη, αυτή η στάση συνεχίζει να επιδεικνύει την ενσωμάτωση και τη συνοχή της συμβολής των Συμμάχων διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητα και προάγοντας την ειρήνη και την ασφάλεια για τα μέλη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τέσσερα γερμανικά Eurofighters θα επιχειρήσουν μαζί με τη Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία καθώς και τέσσερα τουρκικά F-16 για τη φύλαξη του ουρανού πάνω από τη Ρουμανία. Υποστηρίζονται από ένα γαλλικό σύστημα αεράμυνας επιφανείας «MAMBA» που έχει αναπτυχθεί στο Capu Midia. Στην περιοχή της Βαλτικής, τέσσερα βελγικά F-16 και τέσσερα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 θα προστατεύσουν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ από την αεροπορική βάση Šiauliai στη Λιθουανία, υποστηριζόμενα από τέσσερα πολωνικά F-16 που πετούν από την αεροπορική βάση Ämari στην Εσθονία. Η Ιταλία θα συνεχίσει την ανάπτυξη τεσσάρων F-35 στην αεροπορική βάση Malbork στην Πολωνία το 2024.

Μιας και αναφέραμε την Ιταλία η χώρα αυτή έχει καλέσει την Τουρκία να συμμετάσχει στην άσκηση Poggio Dart-2023 που θα φιλοξενηθεί μεταξύ 11 και 15 Δεκεμβρίου 2023 στην αεροπορική βάση Istrana  στην Ιταλία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας και από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ελλάδα και Γαλλία θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές.