Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν – Τι ειπώθηκε σχετικά με τα F-16Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν αρκετά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και τη θέση που έχουν πάρει επί αυτών, οι δύο χώρες.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, οι ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το θέμα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στα F-16.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό» και κάλεσε σε «απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός».

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό» και σημείωσε πως «η εμβάθυνση και παράταση των επιθέσεων του Ισραήλ μπορεί να έχουν αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες».

Ο Ερντογάν ανέφερε στον ομόλογό του ότι «η ίδρυση του εγγυητικού μηχανισμού που προτείνει η Τουρκία […] η εδαφική ακεραιότητα με βάση τα σύνορα του 1967 και η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ θα ήταν μια μόνιμη λύση».