Σάρκα και οστά παίρνει το πρώτο «αεροσκάφος-Φρανκενστάιν» τύπου F-35 των ΗΠΑ Ένωσαν δύο κατεστραμμένα μαχητικά για να δημιουργήσουν ένα νέο πλήρως λειτουργικό αεροσκάφος

Αρθρο της αμερικανικής The War Zone αναφέρει πως η αμερικανική πολεμική αεροπορία ενώνει τώρα δύο μεγάλα κομμάτια μαχητικών F-35A που είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στο παρελθόν για να δημιουργήσει ένα πλήρως επιχειρησιακό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο αποκαλείται «αεροσκάφος-Φρανκενστάιν» (Franken-bird). 

Η διαδικασία αυτή στόχο έχει να επιδείξει τις δυνατότητες επισκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τους Αμερικανούς στο μέλλον, δυνατότητες πολύ σημαντικές εάν λάβουμε υπόψη πως είναι το πιο επιτυχημένο μαχητικό 5ης γενιάς του κόσμου με παραγγελίες χιλιάδων μονάδων σε όλον τον πλανήτη.

Το «αεροσκάφος-Φρανκενστάιν» συναρμολογείται τώρα στην βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ονόματι Hill Air Force Base στη πολιτεία Γιούτα. 

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή διαδικασία όσον αφορά το πρόγραμμα F-35 και γενικά για ένα πάρα πολύ ενθουσιώδες πρόγραμμα» δήλωσε ο υπεύθυνος συντήρησης F-35 της αμερικανικής υπηρεσίας, Dan Santos, σε δήλωσή του πρόσφατα.

Δύο Κατεστραμμένα F-35 Ενώνονται για τον «Φρανκενστάιν»
Το «αεροσκάφος-Φρανκενστάιν» θα γεννηθεί από δύο σχεδόν κατεστραμμένα F-35, τα οποία είχαν αριθμούς παραγωγής AF-27 και AF-211.

Το AF-27 καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά όταν έπιασε φωτιά ο κινητήρας του στην αμερικανική αεροπορική βάση Eglin Air Force Base το 2014. Τότε είχαν καταστραφεί τα 2/3 του μαχητικού και οι εμπειρογνώμονες εκτίμησαν πως θα χρειάζονταν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

Όσο για το AF-211, τον Ιούνιο του 2020 έχασε μέρος του εξοπλισμού προσγείωσής του την ώρα που προσγειώνονταν στην βάση Hill μετά από πτήση ρουτίνας. Δεν γνωρίζουμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το συμβάν, μιας και το Πεντάγωνο δεν αποκάλυψε δημόσια άλλα δεδομένα.

Αν και δεν γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς που υπέστη η άτρακτος του AF-211, το πρόγραμμα δημιουργίας του «αεροσκάφους-Φρανκενστάιν» υποδεικνύει πως το αεροσκάφος είχε και αυτό σχεδόν καταστραφεί, όπως το AF-27. 

«Όλα τα κομμάτια (τμήματα) ενός αεροσκάφους F-35 μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ξανά συνδεθούν με άλλα θεωρητικά, απλά δεν έχει ξανά γίνει στο παρελθόν» δήλωσε ο Scott Taylor, επικεφαλής μηχανολόγος μηχανικός στην Lockheed Martin με ηγετική θέση στο νέο πρόγραμμα. «Αυτό είναι το πρώτο αεροσκάφος-Φρανκενστάιν τύπου F-35.»

Η ιδέα να ενωθούν τα μη κατεστραμμένα τμήματα του AF-27 και AF-211 για την δημιουργία ενός νέου πλήρως επιχειρησιακού F-35 πηγάζει από ένα παρόμοιο πρόγραμμα που αφορούσε το stealth μαχητικής πέμπτης γενιάς F-22 Raptor της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Τότε είχαν ενωθεί τμήματα δύο F-22 που είχαν υποστεί ζημιά, οπότε και πάλι οι Αμερικανοί είχαν δημιουργήσει ένα «αεροσκάφος-Φρανκενστάιν», αυτήν την φορά τύπου F-22.