Οι υπογραφές έπεσαν και ο Στρατός Ξηράς αποκτά 4 νέα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη PATROLLER από την ΓαλλίαΕλλάδα και Γαλλία ακόμα πιο κοντά στον αμυντικό τομέα

Σε ένα χρόνο περίπου από τώρα ο Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει 4 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη PATROLLER από την Γαλλία. Μία κίνηση που φέρνει ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Γαλλία στον αμυντικό τομέα.

Οι υπογραφές μπήκαν στην 9 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψη του ΑΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General Pierre Schill.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, έλαβε χώρα η υπογραφή κειμένου κοινής πρόθεσης συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) PATROLLER.

Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εργοστάσιο Βάσης του Γαλλικού Στρατού «Section Technique de l’ Armée de Terre», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Η επιλογή είχε γίνει από το περασμένο καλοκαίρι και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες. Η κατασκευάστρια εταιρεία SAFRAN είχε ανακοινώσει πως:

«Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε τη Safran Electronics & Defense για την αναβάθμιση του στόλου των drone του ελληνικού στρατού, με τέσσερα νέα τακτικά drones Patroller που θα προστεθούν στα σημερινά drones Sperwer της χώρας.

Το Patroller αξιοποιεί πάνω από 30 χρόνια τεχνολογικών καινοτομιών στη Safran Electronics & Defense στον τομέα των συστημάτων τακτικών drone που ειδικεύονται στα συστήματα πλοήγησης, τα ηλεκτρονικά και τα οπτικά. Με βάση αυτή την εκτεταμένη τεχνογνωσία, η Safran αναπτύσσει στη Γαλλία λύσεις κορυφαίας πτήσης για σχεδιασμό και εκτέλεση αποστολών, έλεγχο πτήσης, πλοήγηση, αισθητήρες, συνδέσμους δεδομένων και ενσωμάτωση σε αρχιτεκτονικές C4ISR.

Το Patroller είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες για αποστολές πληροφοριών για λογαριασμό στρατών και δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας.

Διαθέτοντας μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, το Patroller επωφελείται από την τεχνογνωσία που απέκτησε η Safran Electronics & Defense στο σύστημα τακτικών drone Sperwer, ενώ ενσωματώνει σχόλια από εννέα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Patroller έγινε το πρώτο τακτικό σύστημα drone που πιστοποιήθηκε επίσημα με το πρότυπο αξιοπλοΐας του ΝΑΤΟ STANAG 4671, που ισχύει για drones σταθερής πτέρυγας βάρους άνω των 150 κιλών. Αυτή η πιστοποίηση αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για αποστολές προστασίας και εσωτερικής ασφάλειας.

Αυτή η τελευταία επιλογή, σε συνέχεια με το Sperwer σε υπηρεσία σήμερα, και η προσθήκη του Patroller στις προσφορές του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν την ευρωπαϊκή ηγεσία της Safran Electronics & Defense στα τακτικά drones. Το Patroller προσφέρει ασυναγώνιστη ευελιξία, που κυμαίνεται από υποστήριξη για χερσαίες δυνάμεις έως παρακολούθηση θαλάσσιων και συνόρων, επιτρέποντάς του να εκτελεί μια μεγάλη ποικιλία αποστολών επιτήρησης».