Αμφίβια AAV-7 μαζί με Bradley στην ΕλλάδαΣτην τελική ευθεία για την παραλαβή των αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7 από το απόθεμα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ βρίσκεται ο Ελληνικός Στρατός. Παράλληλα ασκείται μεγάλη πίεση για την παράδοση κι επιπλέον τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (TOMA) Bradley, ώστε να έρθουν με το ίδιο καράβι «πακέτο» στην Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παραχώρηση AAV-7 από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την παραλαβή τους.

Το δυνητικό κόστος απόκτησης συνολικά 76 οχημάτων είναι 290 εκατ. δολάρια, που περιλαμβάνει τόσο την Ολοκληρωμένη Υλικοτεχνική Υποστήριξη -ILS (Integrated Logistic Support) όσο και την εν συνεχεία υποστήριξη – FOS (Follow-on Support). Κάτι που σημαίνει ότι τα οχήματα έρχονται πλήρως ανακατασκευασμένα με όλα τα ανταλλακτικά και ότι επιπλέον χρειάζεται για την υποστήριξή τους, ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές διαθεσιμότητες.

Όπως έγινε γνωστό από το σχετικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, τα αμφίβια χωρίζονται σε 63 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, 9 οχήματα διοίκησης AAVC-7A1 και 4 οχήματα περισυλλογής AAVR-7A1. Επίσης, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, έρχονται με πλήρες πακέτο οπλισμού, που περιλαμβάνει πολυβόλα M2HB διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 mm) και αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων Mk19.

Η απόκτησή τους θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο δράσης των Πεζοναυτών, οι οποίοι και θα αντικαταστήσουν τα 29 ΑΒΑΚ, που χρησιμοποιούνται ως οχήματα εφόδου. Πρόκειται για τις Αποβατικές Ακάτους που αποκτήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον κρίνονται ακατάλληλες για τις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Παράλληλα, όπως έχει πριν μέρες μεταδώσει πρώτο το enikos.gr, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την προμήθεια 80 Bradley M2A2 από τις ΗΠΑ.

Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την άμεση παραχώρηση στην Ελλάδα 62 τεθωρακισμένων. Πρόκειται για μεταχειρισμένα Bradley M2A2 τα οποία βρίσκονται σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, έτοιμα να ενταχθούν αμέσως στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Έβρο να είναι η «φωλιά τους».

Ωστόσο, από την ηγεσία τους Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πιεστική προσπάθεια, ώστε οι Αμερικανοί να ανεβάσουν τον αριθμό των Bradley κατά 18 επιπλέον, φθάνοντας τα 80. Ο κύριος λόγος που προτάσσεται είναι ότι με αυτόν τον αριθμό θα μπορέσουν να εφοδιάσουν 2 τάγματα, που είναι και το ζητούμενο.

Ο απώτερος στόχος του ΓΕΣ είναι να μπορέσουν τα AAV-7 και τα Bradley να έρθουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις παγώνουν για τον Φεβρουάριο, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι Κρίσεις των Αρχηγών.