ΥΠΕΘΑ: «Θέλουμε πλοία πλήρως λειτουργικά και όχι απλώς να βγαίνουν στη θάλασσα – Θα εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ»Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και τον στρατιωτικό συντάκτη Βασίλη Νέδο. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας παρουσίασε σε γενικές γραμμές το όραμα του για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν.

Ο ΥΕΘΑ επισήμανε πως κομβικό στοιχείο της αμυντικής πολιτικής θα αποτελεί η βελτίωση της επάνδρωσης – στελέχωσης των Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, καθώς όπως ανέφερε δεν νοείται επάνδρωση της τάξης του 25% που είναι σήμερα δίχως παράλληλα να υπάρχει μια αξιόμαχη και πλήρως οργανωμένη εφεδρεία.

Επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπημένη εξοπλιστική πολιτική η οποία δεν θα αναιρεί και δεν θα καταστρατηγεί βασικές εξοπλιστικές προτεραιότητες των Κλάδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν γίνεται η ΠΑ να διαθέτει το F-35 αλλά ταυτόχρονα οι διαθεσιμότητες μεταγωγικών και ελικοπτέρων να είναι απογοητευτικές. Τόνισε πως για το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ενός αριθμού εκ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ ενώ βασική προτεραιότητα είναι όχι απλά να υπάρχουν «οροφές πλοίων στα χαρτιά» αλλά πλήρως λειτουργικές και ετοιμοπόλεμες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα μηνύματα του ΥΕΘΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αρχής γενομένης από τη παραπάνω δήλωση. Ήδη έμμεσα ο ΥΕΘΑ επισημαίνει πως το ΠΝ θα οδηγηθεί σε μια ενδεχόμενη μείωση των οροφών προκειμένου να διαθέτει πλοία με το σύνολο των συστημάτων τους πλήρως λειτουργικό. Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ αφήνει αιχμές για το σήμερα και τη κατάσταση των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Φυσικά είναι ιδιαίτερα σημαντική η είδηση πως «θα εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός εκ των φρεγατών ΜΕΚΟ» γεγονός που πιθανότατα οδηγεί το ΠΝ σε περικοπή του προγράμματος εκσυγχρονισμού από το σύνολο των τεσσάρων φρεγατών σε τρείς ή λιγότερες φρεγάτες. Επίσης, ο ΥΕΘΑ δεν αναφέρει το παραμικρό για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών ούτε και για τη προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένων μονάδων από τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη του τονίζει διαρκώς την ανάγκη η χώρα μας, να αποκτήσει μια αμυντική βιομηχανία, αντάξια των υψηλών αμυντικών δαπανών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζει τον ρόλο της εφεδρείας ως δεξαμενής άντλησης κρίσιμου προσωπικού του Στρατού Ξηράς.

Σε γενικές γραμμές ο ΥΕΘΑ αναφέρει πολλές «πικρές» αλήθειες όπως τη χαμηλή επάνδρωση του Στρατού Ξηράς και τα μεγάλη προβλήματα των διαθεσιμοτήτων.