ΗΠΑ: Υποστηρίζουμε τις πωλήσεις F-16 στην ΤουρκίαΗ αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, της Τουρκίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αξιολόγησε το σουηδικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε από την αρχή τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

«Αυτή (η πώληση F-16) θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κογκρέσο έχει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες και εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.


Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η έγκριση της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ και ότι η Σουηδία θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος είπε, «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι εδώ και πολύ ξεκάθαρος για την υποστήριξή του στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Αυτή η πιθανή πώληση θα στηρίξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στις πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες, τονίζοντας ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ανοιχτά ότι «η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας θα είναι βασική αξιολόγηση πριν από την πώληση των F-16 στην Άγκυρα».

Δήλωση ικανοποίησης από τον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε με ανάρτησή του την εκτίμησή του για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο καθώς και τη χορήγηση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.


The Hellenic Information Team