Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Σήμερα το ΚΥΣΕΑ εγκρίνει την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά ΘάλασσαΣήμερα το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ουσιαστικά ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που αφορά αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ελλάδας.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» λοιπόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναχωρήσει από το Ναύσταθμο της Σούδα και να πλεύσει προς το Σουέζ μαζί με τα υπόλοιπα πλοία που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση προκειμένου να αναλάβουν δράση. Σαν σκοπό έχουν την προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην περιοχή απέναντι στην απειλή των Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί την εν πλω διοίκηση αναλαμβάνει το πανίσχυρο Ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio» ενώ το τέταρτο πλοίο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα είναι η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen». Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το χερσαίο Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στη Λάρισα με επικεφαλής Αξιωματικό τον Έλληνα Υποναύαρχο Γρυπάρη. Δίπλα στην γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen», έρχεται λοιπόν να προστεθεί το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio», και η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc». Όλα αυτά τα πολεμικά πλοία αποτελούν μια τρομακτική αρμάδα με τεράστιες ικανότητες αντιαεροπορικής κάλυψης, αντιπυραυλικής προστασίας και ηλεκτρονικών αντιμέτρων έναντι προηγμένων, μη επανδρωμένων οχημάτων και πυραύλων.

Τις ναυτικές αυτές δυνάμεις έρχεται να πλαισιώσει και η ελληνική φρεγάτα F-453 «ΥΔΡΑ» του πολεμικού ναυτικού που έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις απαιτήσεις της αποστολής της.

Επίσης το πλήρωμα της φρεγάτας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία της τόσο μηχανολογικά όσο και στα οπλικά της συστήματα ώστε να αποπλεύσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όλα τα συστήματα του πλοίου ανταποκρίθηκαν πλήρως στις εξονυχιστικές δοκιμές με έμφαση στα συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον δοκιμάστηκαν τα anti-drone ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών τα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο πλοίο με στόχο την επιπλέον προστασία του από αυτές τις απειλές.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» θα διαρκέσει τρεις μήνες και εάν χρειαστεί το πλοίο θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα του Στόλου.