Αντίποινα για τον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών με επιθέσεις σε Ιράκ και ΣυρίαΟ αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία χθες το βράδυ ως αντίποινα για την επίθεση στη βάση «Tower 22» στην Ιορδανία όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Αναφέρθηκε ότι περισσότεροι από 85 στόχοι χτυπήθηκαν στην επίθεση. Χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Β-1 που απογειώνονταν από τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεκινήσουν περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες ως αντίποινα για την επίθεση στην Ιορδανία.

Στη δήλωση του αμερικανικού στρατού, ανέφερε ότι στόχοι, όπως κέντρα διοίκησης και ελέγχου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων, πυραύλων και μη επανδρωμένων οχημάτων, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών χτυπήθηκαν στις επιθέσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους σε 7 περιοχές, 4 στη Συρία και 3 στο Ιράκ. Ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, είπε ότι οι επιθέσεις φάνηκαν επιτυχείς, με βόμβες να χτυπούν τα όπλα των μαχητών, προκαλώντας μεγάλες δευτερεύουσες εκρήξεις, αλλά δεν ήταν σαφές εάν σκοτώθηκαν μαχητές.

Δηλώσεις από Συρία και Ιράκ

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι «αμερικανική επίθεση» σε εγκαταστάσεις σε περιοχές της ερήμου και στα σύνορα Συρίας-Ιράκ άφησε πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Ο ιρακινός στρατός είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν στην περιοχή των συνόρων του Ιράκ και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αστάθεια στην περιοχή.

Ο ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Ρασούλ ανέφερε στη δήλωσή του : «Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε τρομερές συνέπειες» .

Θα ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις

Η επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φονική επίθεση εναντίον στρατιωτών των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

 Μιλώντας στο Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτιμούν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που προκάλεσε τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 40 ανθρώπων, κατασκευάστηκε από το Ιράν.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις αντιποίνων .

Ωστόσο, ενώ το Πεντάγωνο λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και δεν πιστεύει ότι η Τεχεράνη θέλει πόλεμο, οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν  τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εξαπολύσει μια άμεση επίθεση.

Κρίσιμες μέρες στη Μέση Ανατολή

Τα πλήγματα των ΗΠΑ δεν έπληξαν άμεσα το Ιράν, αλλά το πλήγμα αντιποίνων σηματοδοτεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίθεση περισσότερες από 160 φορές στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τη σύγκρουση.

Οι μαχητές των Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι στόχευαν να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ εκτοξεύοντας drones και πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή για να ξεκινήσουν συνομιλίες για το μέλλον του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση ενημερώθηκε πριν από τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Η Kataib Hezbollah στο Ιράκ, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη για την επίθεση στην Ιορδανία, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Αμερικανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η Nuceba, μια άλλη ιρακινή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, είπε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή έως ότου τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το Ιράκ.


The Hellenic Information Team