Ανησυχία στελεχών ΕΔ για τα στρατιωτικά νοσοκομείαΑξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) έγινε κοινωνός πολλών ανησυχιών από μέλη του κι όχι μόνο, με τα όσα καταγράφονται στον ηλε-κτρονικό τύπο σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου ενοποίησης όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων κάτω από ένα κοινό διακλαδικό φορέα και στη συνέχεια τη σταδιακή αφομοίωσή του από το ΕΣΥ.

Μας προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη, τη στιγμή που υφίστανται τόσα προβλήματα στους στρατιωτικούς (ως ΠΑ.Σ.Ε.Σ. σας έχουμε ενημερώσει ενδελεχώς) και δυστυχώς η λύση αυτών συνεχώς «παραπέμπεται στις καλένδες», να μαθαίνουμε για αιφνιδιαστικές ενέργειες σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η Υγεία. Αλήθεια, ποιο σκοπό καλούνται να επιτελέσουν όλες αυτές οι κυοφορούμενες αλλαγές; Θεωρείτε ότι ο συγκεντρωτισμός εξουσιών θα δώσει λύσεις και εάν ναι, σε ποια προβλήματα; Διαπιστώθηκε κάποια δυσλειτουργία στο υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων και εάν ναι, από ποιους; Εξ όσων τουλάχιστον εμείς στο ΠΑ.Σ.Ε.Σ. γνωρίζουμε, ουδείς φορέας εκπροσώπησης στρατιωτικών έθεσε ποτέ επίσημα τέτοιο θέμα, ούτε υπήρξαν δημόσια καταγγελίες για την έως τώρα λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων. Ίσα ίσα μάλιστα στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσης αλλαγών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ήδη δημόσια εκφράζουν πολλοί φορείς την κατάφορη αντίθεσή τους. 

Κύριε Υπουργέ, αν το κίνητρο των ανωτέρω ενεργειών είναι η διευθέτηση των οικονομικών των στρατιωτικών νοσοκομείων σας καλούμε όπως πάρετε πρωτοβου-λίες ώστε να αντιμετωπιστεί η πηγή «όλων των κακών» που δεν είναι άλλη από τη μη καταβολή τόσο στα στρατιωτικά νοσοκομεία όσο και γενικά στις ΕΔ των χρημάτων που τους οφείλουν οι άλλοι φορείς του δημοσίου. 

Πρόκειται για «ασύλληπτα» χρηματικά ποσά που θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν στα Γενικά Επιτελεία. Ενδεικτικά θα σας παραθέσουμε τι χρωστάνε οι Υπηρεσίες ενός μόνο Υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας, σε ένα μόνο κλάδο των ΕΔ αυτό του ΓΕΑ καθώς και στο  αντίστοιχο στρατιωτικό νοσοκομείο, το 251ΓΝΑ. Τα στοιχεία που παραθέτουμε πηγάζουν από την Απάντηση  στη  Βουλή  των  Ελλήνων  του  τότε  Υπουργού Υγείας  κ. Χρυσοχοΐδης με το αρ.πρωτ. 40716/5-9-2023/Υπ.ΥΓΕΙΑΣ σχετικό έγγραφο στην Ερώτηση 224/26-7-23 του βουλευτή Κέρκυρας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Δ. Μπιάγκη.

α.   Χρέος ΕΚΑΒ προς ΓΕΑ 69.094.440,35ευρώ 
β.   Χρέος ΕΟΠΥΥ προς 251ΓΝΑ 51.850.346,99ευρώ.

Είναι σαφές από τα παραπάνω, πως όταν μόνο για ΓΕΑ-251ΓΝΑ με δεδομένα από ένα μόνο Υπουργείο (Υπ. ΥΓΕΙΑ) υφίστανται οφειλές περί των 121.000.000ευρώ τότε για όλες τις ΕΔ από όλα τα Υπουργεία τα «χρωστούμενα» λογικά θα εκτοξεύονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.  Τελικώς αποδεικνύεται πως όντως «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» και για την αποζημίωση όλων των ωρών νυχτερινής εργασίας των στρατιωτικών και για να πληρώνονται οι ΕΜΘ το βαθμό που φέρουν και για την αγορά των Ξίφων που εκκρεμεί η απονομή τους στους Αξκούς εξ Ανθστών και ακόμα ακόμα και για την άμεση υλοποίηση του πολλές φορές ανακοινωθέντος και ουδέποτε μέχρι σήμερα υλοποιηθέντος, νέου ειδικού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς. Θέληση να αποδοθούν στις ΕΔ δεν βλέπουν οι στρατιωτικοί να υπάρχει... 

Κύριε Υπουργέ, κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως αναλάβετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να καταβληθούν επιτέλους στις ΕΔ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά. 

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο μας, παρακαλούνται όπως αναδείξουν δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα των  οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα προς τις ΕΔ. 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Χαριτίδης Χαρίτων                                Κατραντζόγλου Ιωάννης
6983-501588                                                 6983-505524