ΗΠΑ: Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που κάνει και εφαρμόζει αυτά που λέει – Δεν έχουμε πρόβλημα με την ΤουρκίαΗΠΑ: Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που κάνει και εφαρμόζει αυτά που λέει, είπαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, οι οποίες μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα Sabah, «η Τουρκία είναι η πιο σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στην περιοχή», ενώ όπως είπαν η τουρκική πρόοδος «στις τεχνολογίες UAV και UAV έχει ανατρέψει τα γραπτά δόγματα των χερσαίων πολέμων».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι ένα μέλος που δεν πρέπει να χαθεί».

«Η Τουρκία έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στο ΝΑΤΟ. Υπήρχαν μερικά ζητήματα στα οποία διαφωνούσαμε με την Τουρκία. Η επιλογή της Τουρκίας για το σύστημα αεράμυνας S-400 ήταν το πιο σημαντικό από αυτά τα θέματα. Για το λόγο αυτό η Τουρκία αποκλείστηκε από τα F-35 πρόγραμμα, αλλά η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και τη μεταπώληση των κιτ τους συνεχίζεται με θετικό τρόπο», ανέφεραν.

ΗΠΑ: Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που κάνει και εφαρμόζει αυτά που λέει
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου άφησαν ανοιχτή την πόρτα για το αν θα υπήρχε πιθανότητα να συμπεριληφθεί ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, λέγοντας «Γιατί όχι;». Αναφέρθηκε ότι όλες οι επιλογές μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι, «εφόσον η Τουρκία δεν ενεργοποιήσει τους S-400».

Εδώ γίνεται για πρώτη φορά μια διαφοροποίηση των πληροφορίων. Οι Αμερικανοί, αν έχουν αποδοθεί σωστά από τους Τούρκους οι πληροφορίες, δεν μιλούν για αποχώρηση των S400 αλλά για μη… ενεργοποίηση. Δηλαδή αν παραμείνουν στις αποθήκες η Τουρκία θα μπει ξανά στο πρόγραμμα των F-35;

«Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν αναπτύσσει στρατιωτικές και πολιτικές πολιτικές σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας του. Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που κάνει και εφαρμόζει αυτά που λέει. Το ξέρουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να χαθεί. Καταλαβαίνουμε την Τουρκία. Οι ισορροπημένες πολιτικές της με τη Ρωσία μας έχουν ενοχλήσει σε κάποια σημεία αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Τουρκία την επόμενη περίοδο», τονίζεται.