Επιχειρησιακή Ικανότητα για τα Rafale της πλέον προηγμένης έκδοσης F4.1: Ένα ικανό μαχητικό αεροσκάφος γίνεται ικανότεροΗ Γαλλική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της νεότερης έκδοσης F4.1 ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο εκπαιδευτικών πτήσεων και επιβεβαίωσαν την επιχειρησιακής τους ετοιμότητα. 

Με την ολοκλήρωση των πρώτων εκπαιδευτικών πτήσεων τα Rafale F4.1 απέκτησαν Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC : Initial Operational Capability) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά. Επόμενο και τελικό βήμα είναι η απόκτηση Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας (FOC : Full Operational Capability). Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Μαρτίου του 2023 η Γαλλική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο Rafale F4.1.

 Στην έκδοση F4.1 τα Rafale ενσωματώνουν τη νέα κάσκα Scorpion της Thales, είναι πιστοποιημένα με την κατευθυνόμενη βόμβα HAMMER των 2.000 λιβρών, επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στόχευσης σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, μπορούν να φέρουν το ατρακτίδιο Talios και έχουν βελτιωμένο σύστημα αυτοπροστασίας.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι όλα τα αεροσκάφη Rafale που διατηρεί σε υπηρεσία (της Αεροπορίας και του Ναυτικού) θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο F4.1. Οι πρώτες δοκιμές του Rafale F4.1 έγιναν τον Απρίλιο του 2021, ενώ οι δοκιμές συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 2023. 

Οι καλύτερες επιδόσεις στην εναέρια μάχης και τις αποστολές αέρος-εδάφους επιτυγχάνονται μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών ελέγχου πυρός των πυραύλων Meteor, της χρήσης προηγμένων αλγορίθμων παθητικού εντοπισμού απειλών και της αυξημένης ικανότητας ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των Rafale. 

Επιπλέον, τα αεροσκάφη ενσωματώνουν νέο υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ανίχνευσης στόχων IRST (Infra-Red Search and Track) για το σύστημα FSO (Front Sector Optronics) και βελτιώσεις στο ραντάρ RBE2 τεχνολογίας AESA, με νέες λειτουργίες συνθετικής απεικόνισης και εντοπισμού κινούμενων στόχων στο έδαφος.