F-35: Γιατί καθυστερεί η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την προμήθειά τους



Τι περιλαμβάνει για τα F-35 η LOA (Letter o f Acceptance) που ήδη έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά.

Το λόγο για τον οποίο σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ μας αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Η LOA (Letter o f Acceptance) που έχει πλέον στα χέρια της η ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει τη δυνητική πώληση έως 40 αεροσκαφών F-35 που ισοδυναμούν σε δύο πολεμικές μοίρες.

Το αίτημα της Αθήνας
Ωστόσο η Αθήνα ζήτησε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στο ενισχυμένο μοντέλο του μαχητικού, στο F-35 version 4 (ή F-35 block 4), που παράγει τώρα η κατασκευάστρια εταιρεία με προηγμένο ραντάρ, με πιο σύγχρονο λογισμικό και με πιο ισχυρό οπλισμό που θα συμβάλει στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής.

Αυτό ακριβώς είναι και το κυριότερο πλεονέκτημα της version 4 του F-35, το ραντάρ δηλαδή, που θα παρέχει απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.

Οπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας λέει στους επιτελείς του, το προηγμένο, αναβαθμισμένο F-35 που ζητάμε αφαιρεί και διάφορα «προβλήματα» των έως τώρα εκδόσεων του F-35.

tovima.gr/